fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPredlog budžeta u drugoj polovini marta

Predlog budžeta u drugoj polovini marta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna sekretarka Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Mila Kasalica najavila je da će predlog budžeta za ovu godinu biti u drugoj polovini marta.

“Budžet je u grubom draftu koji treba da iskaže pravu mjeru vrijednosti onoga što su ekonomski i javno finansijski izazovi u crnogorskoj ekonomiji. Kontinuirani su pregovori sa budžetskim jedinicama i ti pregovori će uroditi onom vrstom budžeta koja će da bude u sljedećoj mjeri štednja”, rekla je Kasalica gostujući u jutarnjem programu TV Vijesti.

Ona je kazala da budžet neće stegnuti ekonomiju, privredne subjekte i neće im predstavljati kontrakciju.

Kasalica je najavila prelazak na programski budžet, te da će u tom dijelu sve biti završeno do kraja ove godine, prenose Vijesti.

Kasalica je kazala da će budžet morati da služi razvoju crnogorske privrede koja u ovoj godini mora da stabilizuje svoje poslovanje.

“Pogotovo imajući u vidu šta nam se sve dešavalo prošle godine i šta u ovom trenutku zatvaranja nekih gradova i nekih oblasti poslovanja. Taj budžet će služiti energetici, saobraćaju, poljoprivredi, oporavku turizma i pratećem osnaživanju trgovine”, navela je Kasalica.

Prema njenim riječima, ova godina treba da posluži stabilizaciji ekonomije, jasnoj transparentnosti javnih finansija, a onda će u oporavku ekonomije od narednih godina moći da restrukturiraju ekonomiju i mijenjaju konjukturu prema privrednim projektima proizvodnog karaktera.

Vlada je krajem prošle godine odlučila da ne predloži parlamentu usvajanje budžeta za ovu godinu koji je pripremala bivša vlast, već da pređe na privremeno finansiranje dok ne pripremi svoj predlog budžeta.

Sistemski Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, član 37, omogućava izvršnoj vlasti pravo na privremeno finansiranje.

Najčitanije