fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPozvali Vladu da saopšti mjere za sektor turizma

Pozvali Vladu da saopšti mjere za sektor turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je Vladu i nadležne organe da što prije izađu sa jasnim mjerama za prevazilaženje potencijalno teške situacije u turizmu, kako bi se smanjile eventualne posljedice koje bi mogla prouzrokovati epidemija koronavirusa.

„U tom smislu, po ugledu na zemlje regiona, moglo bi se razmisliti o nižim cijenama boravka u hotelima i privatnom smještaju tokom maja i juna“, naveli su predstavnici SNP-a u saopštenju.

Oni su dodali da bi se podrška mogla ogledati u odlaganju plaćanja poreza na dobit, subvencijama koje se odnose na poreze i doprinose zaposlenih, kao i liberalnijem odnosu banaka prema kreditnim obavezama turističkih poslenika.

„Već sada je jasno da je epidemija koronavirusa ne samo zdravstveni problem broj jedan u svijetu, već i da će uticati na ljudske živote i ekonomije brojnih država“, upozorili su iz SNP-a.

Oni smatraju da će za Crnu Goru, koja uglavnom živi od turizma, nastupajuća sezona biti neizvjesna.

„Prema informacijama koje dolaze do javnosti, predsezona je pod znakom pitanja s obzirom na to da se otkazuju turistički aranžmani, konferencije i ostali događaji, avio kompanije otkazuju letove, turističke agencije bilježe gubitke, a neki hoteli planiraju zatvaranje“, rekli su iz SNP-a.

Oni su naveli da o ozbiljnosti situacije govori podatak da je za 8. mart – Međunarodni dan žena, kada je tradicionalno povećan broj turističkih aranžmana, ostvaren minimalan broj putovanja.

„U nekim hotelima već su otkazane sve grupe za mart i čak 70 odsto najavljenih za april, pa se po pojedinim mišljenjima, crnogorski turizam nalazi u najtežoj poziciji od ratnih 90-ih godina prošlog vijeka. Postavlja se i pitanje kakva će biti platežna moć turista kada širenje virusa počne da jenjava“, kazali su iz SNP-a.

Oni su dodali i da iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Ministarstva održivog razvoja i turizma iskazuju nadu da će do glavne turističke sezone u Crnoj Gori, koja obuhvata jul, avgust i septembar, doći do stabilizacije situacije.

„Dakle, kao mnogo puta do sada, nema plana suočavanja sa situacijom, nema preventivnih mjera, nema strategije kako pomoći ugroženom turističkom sektoru, kao ni radnicima koji žive od posla u ugostiteljstvu i hotelijerstvu“, upozorili su iz SNP-a.

Oni su saopštili da se državne institucije, kao u slučaju zimske turističke sezone kada su prizivale snijeg, sada nadaju da će koronavirus proći što prije.

Najčitanije