fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna fazna realizacija određenih dobrih rješenja u projektu Evropa sad

Potrebna fazna realizacija određenih dobrih rješenja u projektu Evropa sad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanik Socijaldemokarata (SD), Boris Mugoša, ocijenio je da je potrebna fazna realizacija određenih dobrih rješenja u projektu Evropa sad, kao i da bi iznos povećanja zarada i penzija i procenat smanjenja fiskalnog opterećenja rada trebalo definisati nakon sveobuhvatnih analiza.

„Ciljevi plana kao što su povećanje minimalne i prosječne zarade, povećanje penzija, uvođenje neoporezivog dijela zarade, smanjenje fiskalnog opterećenja rada i prelazak na progresivni sistem oporezivanja, su nešto što je zapisano u našim programskim dokumentima i što mi naravno podržavamo“, kazao je Mugoša agenciji Mina-business.

Prema njegovim rječima, iznos navedenih povećanja, kao i procenat navedenog smanjenja mora biti definisan nakon ozbiljnih i sveobuhvatnih analiza, kako bi se osigurala održivost takvih rješenja.

„Zato smo mi, još ranije ove godine, vodeći računa o realnoj snazi i (ne)likvidnosti crnogorske privrede, u Skupštini predložili da se minimalna zarada poveća na minimum 300 EUR od 1. januara naredne godine, kako bi se sagledali efekti te mjere i onda tokom godine nastavilo sa daljim povećanjem”, podsjetio je Mugoša.

Oni su predložili i da se smanje fiskalna opterećenja na rad i uvede neoporezivi dio zarada, ali je sva ta rješenja, kako je rekao, vlast odbila.

„Zaista je neophodno kreirati mjere i dinamiku njihove realizacije na način koji je održiv i koji će istinski popraviti nezavidan standard značajnoj broja građana. Posljedice ishitrenih odluka mogu biti povećanje nezaposlenosti i sive ekonomije, inflacija i nova zaduženja, a sve to bi opet palo na teret građana“, upozorio je Mugoša.

On je na pitanje da li će podržati Maršalov plan ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, odgovorio da treba biti realan i pošten prema građanima.

„Trudim se da imam takav pristup u politici. Nema ili ne bi trebalo da ima mjesta populizmu kad je u pitanju opravdano nezadovoljstvo građana koji imaju niska primanja, odnosno kada su u pitanju njihova realna očekivanja. Upravo zbog toga sam, svjestan potencijalnih reakcija građanki i građana, više puta govorio i govorim da je potrebna fazna realizacija određenih dobrih rješenja u projektu Evropa sad“, kazao je Mugoša.

On je podsjetio i da je Međunarodni monetarni fond (MMF) ukazao na potrebu fazne realizacije navedenog projekta, zbog svih rizika koje nosi.

Mugoša je saopštio da se često, u u cijeloj ovoj priči punoj pitkih obećanja, zaboravlja na realnost, a to je da je na kraju oktobra 10,6 hiljada više nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine, dok je stopa nezaposlenosti skoro 24 odsto.

Prema njegovim rječima, zaboravlja se i da je broj blokiranih firmi i preduzetnika veći za 400, a iznos blokiranog duga za oko 150 miliona EUR.

„Zaboravlja se i da je cijena goriva porasla preko 30 centi po litru, odnosno 30 odsto u poslednjih godinu, dok su cijene namirnica 30 do 40 odsto veće, a u nekim slucajevima i do 75 odsto“, zaključio je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije