Naslovnica MINA Business Potpisan GKU za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala

Potpisan GKU za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca (UPCG) i Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala zaključili su danas granski kolektivni ugovor (GKU) za građevinarstvo i industriju građevinskog materijal, koji je usaglašen novim Zakonom o radu.

Iz UPCG su kazali da danom stupanja tog GKU prestaje da važi prethodni, iz 2012. godine.

GKU su potpisali predsjednik UPCG, Predrag Mitrović i predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala, Nenad Marković.

“Na događaju koji je tim povodom održan u prostorijama UPCG, potpisnici su kazali da se odredbe ovog kolektivnog ugovora neposredno primjenjuju na zaposlene i poslodavce koji u Crnoj Gori obavljaju djelatnost građevinarstva i industrije građevinskog materijala”, navodi se u saopštenju.

Takođe, objašnjeno je da se pojedine odredbe tog GKU mogu razraditi kolektivnim ugovorom kod poslodavca, opštim aktom poslodavca i ugovorom o radu.

Iz UPCG su sopštili da GKU za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala uređuje osnovne zarade po osnovu potrebne stručnosti i složenosti, odnosno nivoa obrazovanja i zanimanja, naknade zarade i drugih primanja zaposlenih, otpremnine, obima prava i obaveza na radu i po osnovu rada zaposlenih, kao i međusobnih odnosa učesnika u zaključivanju istog.

GKU je, kako su objasnili, zaključen na neodređeno vrijeme, a primjenjuje se na građevinarstvo koje obuhvata opšte i specijalizovane građevinske radove na zgradama i ostalim građevinama – novogradnju, popravke, dogradnju, adaptaciju, postavljanje montažnih zgrada i objekata, autoputeve, puteve, ulice, mostove, tunele, željezničke pruge, industrijske objekte, iznamljivanje građevinske opreme, građevinske projekte, ispitivanje terena bušenjem i saniranjem, instalacione radovi u građevinarstvu, završne kao i specifičnegrađevinske radove.

Takođe, iz UPCG su naveli da se GKU odnosi i na industriju građevinskog materijala, koja obuhvata proizvodnju proizvoda od gipsa namijenjenu za građevinarstvo, proizvode betona, maltera, cementa i sličnih proizvoda, sječenje, oblikovanje i obradu kamena, kao i arhitektonske i inžinjerske djelatnosti, koje obuhvataju projektovanje, izradu planova, nadzor izgradnje, tehnička ispitivanja i analize.

Kako je na sastanku objašnjeno, učesnici su u postupku usaglašavanja GKU naročito naveli da usaglašena rješenja dodatno potvrđuju dobro stanje između poslodavaca i zaposlenih u oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala, te ih kao takve ne treba dovoditi u pitanje.

“Takođe, na sastanku su naveli da se ostavlja prostor da pojedina rješenja iz ovog GKU mogu biti bliže razrađena kolektivnim ugovorima kod poslodavca, opštim aktima poslodavca, te ugovorima o radu, ne dovodeći time u pitanje validnost rješenja utvrđenih ovim GKU”, dodaje se u saopštenju.

U vanrednim okolnostima izazvanim Covid-19 krizom, kako se dodaje, nije bilo cjelishodno insistirati na pojedinim rješenjima koja bi, izvan onog što je naloženo Zakonom o radu, mogla sadržajno obogatiti važeći GKU.

Na sastanku su naglasili i da je primjena odnosnog GKU bila uspješna, čemu kao garant treba da posluži postignuti stepen međusobne harmonije, u odnosima poslodavca i zaposlenih u materiji koja je predmet GKU.

Zaključenju novog GKU prisustvovali su predstavnici UPCG i Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala.

Najčitanije