fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisali Memorandum o saradnji u oblasti OIE

Potpisali Memorandum o saradnji u oblasti OIE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), Igor Vušanović potpisao je Memorandum o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) sa direktorom kineske kompanije International Renewable Energy Development iz Šangaja, Huangom Zhenom.

Iz UCG je saopšteno da je Vušanović rekao da kineska kompanija upravlja vjetroparkom Možura i planira značajna ulaganja u energetski sektor Crne Gore u budućem periodu.

“Potpisani memorandum omogućiće studentima, profesorima i drugim istraživačima pristup vjetroparku Možura i korišćenje svih vrsta podataka koji se tamo prikupljaju na samoj elektrani”, kazao je Vušanović.

Pored toga, kako je dodao, biće omogućen uvid u najsavremenije metode snimanja solarnog potencijala na različitim mjestima u Crnoj Gori, korišćenjem specijalizovane mobilne stanice opremljene solarnim panelima i sofisticiranom mjernom tehnikom koju su predstavili kineski partneri.

“U vremenu koje je pred nama, očekuje se značajna ekspanzija primjene OIE za proizvodnju i distribuciju tečnog vodonika za potrebe metalne industrije u Crnoj Gori, čime će se dati značajan doprinos u smanjenju emisija ugljen-dioksida (CO2), koji je jedna od obaveza Crne Gore na njenom evropskom putu”, zaključio je Vušanović.

Najčitanije