Naslovnica MINA Business Postoji prostor za saradnju privrednika

Postoji prostor za saradnju privrednika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prostora za saradnju crnogorskih privrednika sa makedonskim, pored postojećeg, ima u proizvodnji zdrave hrane, turizmu, građevinarstvu, a posebno u metalskoj industriji, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

On je na sastanku sa ambasadorom Sjeverne Makedonije, Mihajlom Trpkovskim, kazao da kada bi poslovno-ekonomska saradnja privrednika iz Crne Gore i Makedonije, oslonjena na dobre političke odnose, bila intenzivna kao što je ova među privrednim komorama, onda bi ona bila na punu korist njihovih privrednika i ekonomija.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, ukazao na posebno kvalitetno partnerstvo koje poslovne asocijacije imaju u okviru Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, uz brojne značajne projekte kojima se doprinosi otklanjanju barijera za protok ljudi, robe i investicija.

Golubović je upoznao Trpkovskog sa makroekonomskim pokazateljima Crne Gore prije i tokom pandemije, potencirajući da je i ova kriza ukazala na neophodnost širenja baze za proizvodnju i uopšte produktivnost crnogorske ekonomije.

Golubović je pozvao makedonske investitore da se upoznaju sa potencijalima pojedinih crnogorskih kompanija u ovim oblastima, koje, prema njegovim riječima, itekako imaju resurse za uspješno poslovanje.

Sagovornici su istakli važnost jačanja ekonomske saradnje dvije države i saglasili se da međusobne investicione aktivnosti svakako treba pospješiti i pojačati, jer su na veoma niskom nivou.

„Najbolji recept za borbu protiv krize je investiranje u razvojne projekte.
Bolju posjetu turista iz Sjeverne Makedonije uslovljava saobraćajna povezanost dvije države koja bi mogla biti značajno bolja, kroz uspostavljanje direktne avio linije između glavnih gradova, ali i završetak planiranih saobraćajnica između Crne Gore i Kosova, odnosno Albanije, pa je sa sastanka upućena podrška nadležnima za realizaciju ovih, ranije planiranih, projekata“, navodi se u saopštenju.

Trpkovski je naveo da će u fokusu njegovih aktivnosti biti ekonomska diplomatija i zatražio registre crnogorskih firmi kako bi pomogao uspostavljanju partnerstava sa njihovim makedonskim kolegama.

Najčitanije

Remi Draškovića i Blagojevića

Podgorica, (MINA) - Internacionalni majstor Luka Drašković i velemajstor Dragiša Blagojević remizirali su u...

Radović u finalu