fbpx
-0.8 C
Podgorica
January 26, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPonovo traže uvođenje stečaja u Vektru Jakić

Ponovo traže uvođenje stečaja u Vektru Jakić

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) dostavila je Privrednom sudu novi zahtjev za uvođenje stečaja u Vektru Jakić, potvrdilo je Danu više izvora bliskih Privrednom sudu.

Vlasnik Vektre Jakić je Dragan Brković, koji je trenutno u zatvoru. Osnivač Vektre Jakić je firma Vektra Montenegro, koja je bankrotirala prije nekoliko mjeseci.

Vektra Jakić, prema posljednjim podacima, od kraja jula, duguje za poreze i doprinose skoro 10,5 miliona EUR. Od toga se 839 hiljada odnosi na poreze i doprinose na zarade.

Uprava prihoda i carina je predlog za uvođenje stečaja podnijela četiri mjeseca nakon što je Apelacioni sud potvrdio odluku Privrednog suda o odbijanju zahtjeva za uvođenje stečaja u Vektru Jakić. Vijeće sudije Apelacionog suda je tada donijelo odluku da je predsjednik i sudija Privrednog suda Blažo Jovanić pravilno primijenio materijalno pravo kada je utvrdio da Uprava prihoda i carina nije ovlašćena da pokrene stečajni postupak.

“Po nalaženju ovog suda, na temelju pravilno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zasnovanog na dokazima sprovedenim u postupku, pravilno je prvostepeni sud primijenio materijalno pravo kada je odbio predlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Vektra Jakić, pravilno nalazeći da predlagač ne spada u krug predlagača ovlašćenih za pokretanje stečaja”, navodi se u rješenju koje su početkom juna prenijeli mediji.

Jovanić je prethodno odbio predlog Uprave prihoda i carina, iako je dug prema državi bio skoro deset miliona.

Prema informacijama Dana, otkako je Brković odnedavno u pritvoru obezbjeđenje koje je čuvalo imovinu Vektre Jakić je napustilo posao, pa su nakon toga članovi njegove porodice, koji su na slobodi, angažovali drugo obezbjeđenje kako bi sačuvali vrijednu opremu te fabrike. Brkoviću i njegovim sinovima Bojanu i Borisu je krajem septembra produžen pritvor na dva mjeseca.

Oni se sumnjiče da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona EUR – nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka. SDT im na teret im stavlja da su počinili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije