fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlatni promet 1,2 milijarde EUR

Platni promet 1,2 milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u oktobru iznosila je 1,2 milijarde EUR, što je 2,4 odsto manje nego u septembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 93,94 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U oktobru je za 22 radna dana realizovano 963,42 hiljade naloga, od čega 35,98 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 43,79 hiljada, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 55,2 miliona EUR.

U oktobru za 11,22 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Najčitanije

Partizan, Liga konferencija, žrijeb, Šerif

Sjutra utakmice 27. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 27. kola, nakon dvonedjeljne pauze, sjutra će biti nastavljeno takmičenje...