Naslovnica MINA Business PKCG pozvala građane da kupuju domaće

PKCG pozvala građane da kupuju domaće

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG) pozvala je građane da, naročito u vremenu pandemije, prioritet u kupovini daju domaćim proizvodima.

„Iako su u prvom planu mjere usmjerene na zdravlje stanovništva, ekonomski aspekt pandemije opominje na vrijeme pred nama. Hoćemo li uspjeti da sačuvamo dostignuti nivo razvoja? Jesmo li dovoljno svjesni koliko je sada prilika da kupovinom domaćih proizvoda podstaknemo sopstvenu ekonomiju”, pitali su iz Komore.

U PKCG su naveli da su, u aktuelnoj situaciji pandemije koronavirusa, proizvođači u nezavidnoj situaciji kada treba obezbijediti kontinuitet proizvodnje.

„Pomoć njima i posredno svima nama, bila bi intenzivnija kupovina domaćih proizvoda, povoljniji tretman u trgovinama i redovno izmirivanje novčanih obaveza. Kupovinom domaćih proizvoda pomažemo ekonomskom oporavku naše ekonomije u ovoj situaciji, čuvamo radna mjesta i unapređujemo prerađivačku industriju”, navodi se u saopštenju.

Iz Komore su rekli da sve zemlje u ovim uslovima zatvaraju granice za promet ljudi, ali i roba koje čuvaju za sopstvene potrebe. U razvijenim zemljama domaći proizvodi imaju poseban status i cijenu u odnosu na istovjetne uvezene, a prate ih razne vrste podsticaja i nacionalna svijest da se njihovom kupovinom pomaže sopstvena ekonomija.

„Kupovinom domaćih, potrošači dobijaju svježe i kvalitetne proizvode, koji ih sjećaju na rodni kraj i porodične tradicije“, saopšteno je iz Komore.

Otvorenost tržišta i izobilje najraznovrsnijih proizvoda učinilo je da Crna Gora ima visok deficit robne razmjene sa inostranstvom, pogotovo kada je u pitanju proizvodnja hrane.

“Pored uvoza proizvoda za koje ne postoje prirodne mogućnosti za uzgoj, svjedoci smo uvoza i onih proizvoda kojih imamo u dovoljnim količinama i sa izuzetno dobrim kvalitetom”, navodi se u saopštenju.

Polazeći od izuzetno dobrih resursa, više puta je inicirano da Crna Gora bude proglašena za zemlju voda, vina, te domaćih zaštićenih proizvoda izuzetnog kvaliteta, kao što su njeguški i crnogorski pršut, kolašinski i pljevaljski sir i durmitorski kajmak.

„I najnovije istraživanje o navikama, ponašanju i preferencijama prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, koje je za potrebe PKCG realizovala agencija IPSOS, pokazuje da domaći proizvodi uživaju povjerenje građana i potrošača. Istovremeno, u oštroj konkurenciji sa stranim proizvodima, od domaćih proizvođača se očekuju pristupačne cijene, dobar kvalitet i dostupnost u maloprodajnim objektima”, naveli su iz PKCG.

Vodeći ekonomisti, koji budno prate kretanja u svijetu, ukazuju da svaka zemlja mora razvijati domaću proizvodnju. Na donosiocima odluka, spremnosti proizvođača, lojalnosti potrošača i svih u stvaranju lanca vrijednosti je da doprinesu njenom rastu.

“Krizne situacije, kao što je aktuelna, prouzrokovana pandemijom novog virusa korona, dodatno naglašavaju važnost i ispravnost snažnijeg usmjeravanja ekonomije ka unapređivanju proizvodnih djelatnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Osudili uništavanje spomenika na Ravnom lazu

Podgorica, (MINA) - Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je antidržavni čin uništavanja mermerne ploče...