fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPKCG dijeli teret svih članica društva

PKCG dijeli teret svih članica društva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG), koja danas obilježava svoj dan, dijeli teret svih članica crnogorskog društva u uslovima pandemije koronavirusa i biće pouzdan partner prilikom osmišljavanja narednih koraka u cilju zaštite intenzivnog ekonomskog razvoja države.

PKCG je, od izbijanja krize, koja je u prvi plan stavila zaštitu života i zdravlja stanovništva, u konstantnoj komunikaciji sa članicama i donosiocima odluka.

“Ona pomno i permanentno prati izazove sa kojima se susrijeću naši poslovni subjekti i njihove zahtjeve adresira prema Vladi kako bi se došlo do optimalnih rješenja za nastavak privrednih aktivnosti, očuvanje likvidnosti preduzeća i radnih mjesta njihovih zaposlenih”, navodi se u saopštenju.

Tako bliska saradnja rezultirala je, kako se dodaje, donošenjem, odnosno predlaganjem paketa mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koji su uvažili zahtjeve privrede i predstavljaju dobru osnovu za očuvanje crnogorske privredne supstance.

“Komora će biti pouzdan partner i prilikom osmišljavanja narednih koraka u cilju zaštite intenzivnog ekonomskog razvoja naše države”, dodali su iz Komore.

Komora svoj Dan obilježava centralnom svečanošću na kojoj se uručuje njena nagrada najuspješnijim kompanijama i privrednicima u prethodnoj godini.

Žiri za dodjelu nagrade, koji su činili eminentni privrednici, članovi akademske zajednice i državnih institucija, donio je odluku da laureati za prošlu godinu budu za uspješno poslovanje – Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera i Mesna industrija „Goranović”, za društvenu odgovornost – Crnogorski elektrodistributivni sistem, za inovativnost – MTEL, za unapređenje menadžmenta predsjednik Odbora direktora kompanije Voli Trade, Dragan Bokan.

“Bez obzira na to da li govorimo o pojedincima ili kompanijama, riječ je o predstavnicima istinske poslovne elite Crne Gore i liderima u biznisu čiji rezultati snažno motivišu druge privrednike da slijede njihov primjer”, rekli su iz PKCG.

Svečano uručivanje nagrada, koje je odložno zbog pandemijskih okolnosti, biće održano u naknadnom terminu, o kom će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Iz Komore su rekli da ta poslovna asocijacija ima bogatu tradiciju dugu 92 godine. Riječ je o istorijskom datumu kada su, 1928. godine, uticajni pregaoci formirali Trgovačko-industrijsku komoru, kako bi na organizovan način zastupali interese crnogorske privrede u tadašnjem državnom uređenju.

“Vizionari poput prvog predsjednika Mića Stijovića postavili su na taj način temelje današnje Privredne komore, institucije koja se kroz različite epohe pozicionirala kao respektabilni, nezaobilazni činilac crnogorske ekonomije i uvažen partner donosiocima razvojnih politika”, saopšteno je iz PKCG.

Nesmanjeni zamajac Komori tokom vremena davale su generacije neimara privrednog progresa, koje je povezivala neraskidivim nitima međusobne saradnje.

“Posebno snažan doprinos intenzivnom ekonomskom prosperitetu naše zemlje Komora pruža od donošenja novog zakona koji joj daje status institucionalnog partnera Vladi, Skupštini i organima lokalne samouprave”, dodaje se u saopštenju.

Predlaganjem i unapređivanjem brojnih zakonskih rješenja utiče na stvaranje podsticajnijeg regulatornog okvira za predvidljivije i sigurnije poslovanje, rast profitabilnosti i zaposlenosti. Komora intenzivno promoviše crnogorske kompanije i proizvode, doprinoseći njihovoj boljoj poziciji na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu.

P”rojektima Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi afirmiše kvalitet proizveden u našoj zemlji, a organizacijom sajmova sa njime upoznaje kupce sa različitih podneblja. Na poslovnim forumima i konferencijama koje organizuje, snažno promoviše crnogorsku investicionu destinaciju i povezuje preduzeća sa partnerima iz inostranstva”, naveli su iz PKCG.

Komora u partnerstvu sa resornim ministarstvom i institucijama doprinosi reformi obrazovnog sistema kako bi bio usklađen sa razvojnim potrebama privrede i omogućio mladima da stiču znanja i vještine za poslove budućnosti. Aktivan je promoter i jedan od pokretača inicijative za implementaciju dualnog sistema obrazovanja zasnovanog na djelimičnom školovanju kod poslodavaca, koji iz godine u godinu sve više izaziva interesovanje učenika i privrednih subjekata.

“Komora mnogo polaže u edukaciju zaposlenih u kompanijama i institucijama, doprinoseći usvajanju najnovijih znanja neophodnih za uspješno poslovanje i unapređenje konkurentnosti. Članica je brojnih evropskih i regionalnih komorskih asocijacija i predstavlja važnog činioca ekonomske diplomatije naše države i Zapadnog Balkana”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije