fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvorene prijave za besplatno stručno usavršavanje u Čikagu

Otvorene prijave za besplatno stručno usavršavanje u Čikagu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svi zainteresovani građani iz Crne Gore moći će do kraja mjeseca da se prijave za besplatno stručno usavršavanje iz oblasti inovacija i preduzetništva u Čikagu.

Iz nevladine organizacije Digitalizuj.me je saopšteno da se link za prijavu nalazi na zvaničnom sajtu https://form.jotform.com/200284284203143

Grupa od 18 lidera iz oblasti tehnologija, inovacija i preduzetništva iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije će na jesen ove godine imati priliku da posjete Sjedinjene Američke Države (SAD) i upozna se sa preduzetničkim ekosistemom Čikaga.

„Radi se o jedinstvenom jednomjesečnom iskustvu, koje je omogućio Državni sekretarijat SAD, biro za obrazovanje i kulturu, u okviru Programa stipendiranja stručnog usavršavanja u oblasti tehnoloških inovacija i preduzetništva, koji realizuje međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištem u Čikagu, WorldChicago“, navodi se u saopštenju.

Program je otvoren za sve koji se bave tehnološkim inovacijama i razvojem preduzetništva u svojim zajednicama, bez ozbira na to da li su angažovani u privatnom, javnom ili nevladinom sektoru.

Potrebno je da je u pitanju osoba koja je mladi lider i ima između 25 i 40 godina, da je trenutno zaposlena i da ima najmanje dvije godine radnog iskustva u oblastima koje se tiču programa, kao i da ima istoriju pozitivnog uticaja u lokalnoj zajednici, organizaciji ili kompaniji.

Potrebno je i da osoba dobro govori i piše engleski jezik.

U okviru aplikacije potrebno je popuniti prijavni formular, napisati propratno pismo na engleskom i crnogorskom jeziku, poslati CV na engleskom jeziku, kao i skeniranu kopiju pasoša i ličnu fotografiju.

Za sva pitanja i nedoumice kandidati mogu posjetiti zvanični web sajt programa www.worldchicago.org ili poslati mejl na [email protected].

Odabrani učesnici će imati priliku da rade sa organizacijama iz Čikaga, koje uključuju tehnološke kompanije, vladine agencije, inovativne nevladine organizacije, kao i biznis inkubatore.

„Steći će uvid u najbolje prakse u vezi sa tehnološkim inovacijama, preduzetništvom i edukacijom u ovim oblastima i vidjeti iz prve ruke kako urbani inovacijski i preduzetnički ekosistemi efikasno funkcionišu“, dodaje se u saopštenju.

Osim toga, kako su kazali iz Digitalizuj.me, odabrani učesnici imaće priliku i da doprinesu organizacijama-domaćinima i to kroz male projekte, sastanke sa kolegama, stručnu praksu i nezavisno istraživanje.

Program će se održati od 16. oktobra do 19. novembra.

„Pored učešća u jednomjesečnom programu stručnog usavršavanja kroz rad u navedenim organizacijama, učesnici će imati priliku da prisustvuju grupnim treninzima i radionicama na temu društveno-odgovornog poslovanja, kao i sesijama koje će imati za cilj da nauče kako se gradi jak preduzetnički ekosistem koji podržava investicije“, navodi se u saopštenju.

Uz to, učesnici će imati jedinstvenu priliku da zaista dožive istoriju i kulturu tog grada.

Svim učesnicima će biti obezbijeđen smještaj kod porodica u Čikagu, čime će imati priliku da ostvare bliže kontakte sa pripadnicima zajednice i iskuse drugačiji način življenja.

U slučaju nepredviđenog razvoja situacije, kada je u pitanju Covid-19, koji bi mogao ugroziti implementaciju programa na jesen, organizator će se ponašati u skladu sa preporukama Državnog sekretarijata SAD, što može uključivati odlaganje i/ili otkazivanje programa dok se ne steknu odgovarajući uslovi za njegovu realizaciju.

Najčitanije