NaslovnicaMINA BusinessOsnažiće javni i ICT sektor kroz povezivanje sa američkim partnerima

Osnažiće javni i ICT sektor kroz povezivanje sa američkim partnerima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će, u saradnji sa američkim partnerima, osnažiti domaći ICT sektor i povezati IT kompanije sa potencijalnim investitorima, korporacijama, mentorima i liderima širom svijeta, čime će se otvoriti prostor za više stranih investicija, smatra resorna ministarka Tamara Srzentić.

Srzentić, koja je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, u San Francisku se sastala sa direktorom za globalna partnerstva u kompaniji Plug and Play, najvećom inovativnom platformom na svijetu, Sherifom Sadaawijem.

“Svojim djelovanjem pokreću promjene u više od 18 industrija globalno i u partnerstvu sa njima želimo da osnažimo crnogorski ICT sektor, dodatno ubrzamo inovacije u Crnoj Gori i povežemo IT kompanije sa potencijalnim investitorima, mentorima i korporacijama širom svijeta”, rekla je Srzentić.

Prema njenim riječima, Plug and Play, kao jedan od najvećih svjetskih start up akceleratora, koji okuplja start up-ove, investitore i korporacije iza sebe ima mnoge uspješne priče iz Silicijumske doline koje uključuju PayPal, Dropbox, SoundHound i Lending Club i umnogome može pomoći ubrzanju rasta i razvoja našeg ICT sektora.

Srzentić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, navela da u Vladi, u saradnji sa brojnim partnerima širom svijeta, kontinuirano unapređuju poslovni ambijent u Crnoj Gori u cilju privlačenja više stranih investicija, a ono što je od strateškog značaja je jačanje ICT sektora, pokretanje start up-ova, osnaživanje preduzetnica i preduzetnika, a posebno osjetljivih grupa.

„Kao jedan od modela koji želimo da implementiramo je platforma koja će omogućiti predstavljanje IT kompanija iz Crne Gore američkim investitorima i korporacijama, dijeljenje praksi i mentorstvo sa američkim kompanijama, kao i uspostavljanje bliske saradnje organizacija ove dvije zemlje”, poručila je Srzentić.

Sa američkim Vladinim timom za komercijalne servise, pri Ministarstvu trgovine Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Srzentić je razgovarala na temu uvođenja globalnih servisa u Crnoj Gori i privlačenja većeg broja američkih investicija.

“Sa timom pri Ministarstvu trgovine SAD-a, zaduženim za promociju američkih kompanija u svijetu, posredstvom američke ambasade u Crnoj Gori, već sarađujemo pregovorima sa brojnim američkim kompanijama, uključujući i PayPal, pa je susret sa njima bila još jedna od prilika da otvorimo i druga poglavlja u pregovorima sa drugim američkim kompanijama”, saopštila je Srzentić.

Srzentić je sa direktorkom za inovacije u kancelariji gradonačelnice San Franciska London Breed, Sophiom Kittler, razgovarala na temu najboljih inovativnih programa i praksi grada San Franciska.

Srzentić je navela da se San Francisko prethodne godine našao među šest gradova na svijetu, koji su dobili finansijska sredstva Bloomberg fondacije, za uspostavljanje tima za inovacije, koji ima za cilj da uz pomoć tehnologije i boljim upravljanjem podacima poboljša javne usluge grada.

Prema njeni riječima, povezivanje javnog i privatnog sektora i najbolje prakse oko rješavanja kritičnih izazova građana su ono što San Francisko u dijelu inovacija izdvaja od drugih gradova, pa je jedna od tema dalja konkretizacija saradnje i stvaranje platforme za buduće povezivanje i mentorstva timova ministarstva i crnogorskih IT kompanija sa timovima za inovacije i privatnim sektorom u San Francisku.

Ona je zaključila da su međusektorska i internacionalna partnerstva, kroz isporuku agilnih i iterativnih rješenja, prostor sa velikim potencijalom za rast i jačanje javnog i privatnog sektora u saradnji sa brojnim američkim partnerima, dodatna mentorstva i dijeljenja najboljih praksi, a kroz brojne ostvarene kontakte i započete pregovore u narednom periodu biće kreirana platforma za dalje povezivanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Džikić: Znamo šta nas očekuje i šta treba da uradimo u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija znaju šta ih očekuje i šta treba da...