fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpredijeljena sredstva od 2,24 miliona EUR

Opredijeljena sredstva od 2,24 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sektor ribarstva će u ovoj godini imati snažniju podršku države, a opredijeljena sredstva su u odnosu na prošlu godinu povećana 44 odsto na 2,24 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Profesionalnim ribarima su, na prezentacijama u Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru i Herceg Novom, posebno predstavljeni uslovi i način ostvarivanja podrške kroz tri javna poziva za njenu dodjelu za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa, za ulov pelagičnih resursa, kao i u malom privrednom ribolovu.

Predstavnici Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede pozvali su profesionalne ribare da iskoriste dostupna sredstva, kako bi modernizovali plovila i nabavkom novih alata povećali efikasnost, a samim tim i vrijednost ulova i poboljšali uslove za rad.

Iz Ministarstva je saopšteno da su ribarima predstavljeni i planovi tog Vladinog resora u realizaciji drugih mjera za razvoj njihovog poslovanja, infrastrukture i uopšte ribarstva.

„S obzirom na veliko prošlogodišnje interesovanje ribara da modernizuju plovila i utrošak svih opredijeljenih sredstava, ove godine je Agrobudžetom opredijeljeno 80 hiljada EUR više novca za javne pozive za modernizaciju profesionalne ribolovne flote“, kazali su iz Ministarstva.

Kroz tri objavljena poziva opredijeljena su sredstva od 280 hiljada EUR.

Ribari, kako je objašnjeno, mogu dobiti bespovratnu podršku od 50 odsto od ostvarene investicije, odnosno najviše do deset hiljada EUR kroz javne pozive za modernizaciju profesionalne flote za ulov demerzalnih i pelagičnih resursa.

Na inicijativu profesionalnih ribara, prošlogodišnji maksimalni iznos bespovratnih sredstava u malom privrednom ribolovu povećan je sa pet hiljada EUR na 6,5 hiljada EUR.

Iz Ministarstva su najavili da će u junu biti raspisan javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kroz MIDAS 2 projekat, kroz koji će moći da realizuju veće investicije i nabave nova plovila.

„Svakako, sve aktivnosti u pravcu pripreme kriterijuma za tu vrstu podrške, ribari će biti maksimalno uključeni, kako bi se definisali uslovi u skladu sa njihovim potrebama“, kazali su iz Ministarstva.

Kada je riječ o nedostatku veza za plovila i ukupne lučke infrastrukture, iz Ministarstva su kazali da su započete aktivnosti kada je u pitanju ribarska luka u Ulcinju – Rt Đerane, kao i da se traže rješenja za ribarske luke i u drugim opštinama.

Predstavnici Ministarstva su saopštili da su na planu borbe protiv nelegalnog ribolova u prethodnom periodu postignuti rezultati, kao i da će se nastaviti sa intenzivnim aktivnostima na eliminisanju tih pojava, pojačavajući kontrolu na terenu u saradnji sa ostalim institucijama, posebno policijom.

Jedna od budućih aktivnosti radne grupe za borbu protiv nelegalnog ribolova biće i borba protiv krivolova u noćnom ronjenju.

Ministarstvo će se, prema riječima njegovih predstavnika, posebno pozabaviti rješavanjem problema ribe koja se nalazi na tržištu, a potiče iz sportsko-rekreativnog ribolova.

„Novim Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi dodatno se uređuje ta oblast i pojačaće se kaznene mjere za počinioce. Svakako, radiće se i na boljoj saradnji sa Savezom sportskih ribolovaca i pojačaće se inspekcijska kontrola, kako bi se ispratio tok ribe koja se nalazi na tržištu“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije