fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdloženo plaćanje obaveza za ovu godinu

Odloženo plaćanje obaveza za ovu godinu

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja oslobodilo je Luku Kotor plaćanja dvije fiksne koncesione naknade za period trajanja zabrane uplovljanja plovila u luku, kao i odložilo plaćanje obaveza za ovu godinu.

Iz Luke Kotor su kazali da su, nakon višemjesečnih pregovora, dobili dopis Ministarstva finansija upućen resornom Ministarstvu kapitalnih investicija kojim ih oslobađaju plaćanja obje fiksne koncesione naknade za period trajanja zabrane uplovljanja plovila u luku, kao i odlažu plaćanje obaveza za ovu godinu, uz obavezu izrade aneksa oba ugovora u skladu sa novonastalim okolnostima.

“Danas, nakon višemjesečnih pregovora, možemo reći da smo uspjeli. Ovakav stav Ministarstva finansija i socijalnog staranja mnogo znači našem preduzeću i pozdravljamo takvu njihovu odluku kojom su rezultirali naši visemjesečni pregovori”, navodi se u saopštenju Luke Kotor.

Odbor direktora Luke Kotor je od imenovanja u aprilu postavio sebi kao najvažniji i najprioritetniji zadatak pregovore sa nadležnim ministarstvima u Vladi, u vezi sa ogromnim finansijskim opterećenjima koje toj kompaniji stvaraju fiksne koncesione naknade – za prvenstvenu koncesiju i za pilotažu.

“Te naknade ukupno iznose 500 hiljada EUR na godišnjem nivou i koje bez posljedica po opstanak kompanije, jednostavno ne mogu biti izmirene. S tim u vezi, vodili smo intenzivne pregovore sa resornim Ministarstvom kapitalnih investicija, kao i sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja”, navodi se u saopštenju.

Iz Luke Kotor su objasnili da je njihov zahtjev bio oslobađanje navedenih naknada za period trajanja zabrane uplovljanja plovila u tu luku, kao i jedan period prolongiranja njihovog plaćanja, kako bi se stvorili preduslovi za finansijsku konsolidaciju Luke Kotor, koja je prijeko potrebna usljed štete u poslovanju koju smo pretrpjeli u prošloj godini, ali i u ovoj.

“Podsjećanja radi, u luku Kotor je tokom prošle godine uplovilo sedam brodova, a ove godine imamo oko 30-ak uplovljavanja. Ako se zna da su pomenuti ugovori i određivanja fiksnih koncesionih naknada rađeni na pretpostavci uplovljavanja od blizu 500 brodova, jasno smo kao argumentaciju naveli da su oni jednostavno neodrživi i da su se okolnosti drastično promijenile te da ih treba izmijeniti i korigovati”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije