NaslovnicaMINA BusinessObjavljuju dva javna poziva u sklopu IPARD-a

Objavljuju dva javna poziva u sklopu IPARD-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, raspisaće u februaru i martu dva javna poziva u sklopu IPARD II programa, koji će crnogorskim proizvođačima omogućiti modernizaciju i dostizanje evropskh standarda.

Minstarstvo će javni poziv za mjeru M3, koja se odnosi na investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda, objaviti 14. februara.

Javni poziv za mjeru M1, koja se tiče investicija u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava, biće objavljen 14. marta.

Ministarstvo javne pozive raspisuje uz finasijsku podršku Evropske unije (EU), u sklopu aktivnosti na implementaciji IPARD II programa za programski period 2014-2020 godina, a na osnovu akcionog plana za n+4.

Javnim pozivom za mjeru M3, koji će trajat 45 dana, obezbijeđena je podrška u iznosu od šest miliona EUR.

Podrška je obezbjeđena za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata, nabavku opreme, mašina i uređaja, kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz IPARD II.

Prihvatljivi troškovi kroz mjeru M3 kreću se od 40 hiljada EUR do 1,5 miliona EUR.

„Investiranjem kroz ovu mjeru crnogorski prerađivački sektor dobija mogućnost modernizacije i povećanja svojih prerađivačkih kapaciteta i dostizanja zahtjevnih standarda EU“, naveli su iz Ministarstva.

Kroz javni poziv za M1, koji će takođe trajati 45 dana, obezbijeđena je podrška u iznosu od 1,25 miliona EUR.

Podrška se dodjeljuje za investicije u izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata, nabavku mehanizacije, opreme i uređaja, kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz IPARD II.

Prihvatljivi troškovi za ovu mjeru kreću se od deset hiljada EUR do 500 hiljada EUR.

„Ove investicije obezbijediće crnogorskim poljoprivrednim prozvođačima povećanje konkurentnosti, modernizaciju i dostizanje standarda EU“, zaključili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije