fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavljen novi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma

Objavljen novi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Savjet za regionalnu saradnju (RCC) objavio je treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu, na koji se svi zainteresovani mogu prijaviti do ponedjeljka.

„Ukupna vrijednost poziva je 320 hiljada EUR, a ukupno će se finansirati do sedam različitih projekata“, navodi se u saopštenju RCC-a.

Projekat za razvoj i promociju turizma, koji sprovodi RCC, a finansira Evropska unija (EU), ulazi u svoju završnu fazu. Ovo je treći i posljednji poziv za dostavljanje predloga projekata, a do sada je, u okviru prva dva poziva, dodjeljeno ukupno 28 grantova.

Vođa projekta RCC-a za razvoj turizma, Snježana Derviškadić, kazala je da region godišnje posjeti oko 12 miliona ljudi, što se odražava na zaposlenost i prihode.

„Želimo da taj trend raste i širi se kako bi region iskoristio svoj puni potencijal kao turistička destinacija. Tokom posljednje četiri godine svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvijestile su o povećanom broju dolazaka i noćenja stranih turista, ali ih većina dolazi tokom ljeta“, rekla je Derviškadić.

Ona smatra da je neophodno i dalje raditi na produživanju turističke sezone sa ljetnjih mjeseci na cijelu godinu, jer ima mnogo toga da se ponudi i tokom proljeća, jeseni i zime.

Treći poziv za dostavljanje predloga projekata otvoren je za organe lokalne vlasti, nevladine i neprofitne organizacije sa Zapadnog Balkana, a usmjeren je na dodatno unaprijeđenje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga duž četiri zajednička regionalna puta kulturološkog i avanturističkog turizma.

To su Zapadni Balkan – Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum, Put Balkanskih spomenika, kao i Via Dinarica sa svim njenim avanturističkim i kulturološkim koridorima.

Najčitanije