fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObilježavanje Nacionalnog dana Crne Gore 6. i 7. februar

Obilježavanje Nacionalnog dana Crne Gore 6. i 7. februar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalni dan Crne Gore, u okviru svjetske izložbe Expo 2020 Dubai, biće upriličen 6. i 7. februara, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

U Al Wasl Plazi, središnjem dijelu Expo-a, biće održana centralna ceremonija tokom koje će se svečano podići crnogorska zastava i intonirati himna. Proslavi će prisustvovati i delegacija iz Crne Gore koju će predvoditi predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

“Nakon ceremonije i nastupa folklornog ansambla, biće organizovan bilateralni susret predstavnika Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata i svečana večera u čast predsjednika Vlade Crne Gore. Susret zvaničnika naše i zemlje domaćina još jedna je prilika koja će doprinijeti osnaživanju diplomatskih i ekonomskih veza dvije zemlje”, rekli su iz Ministarstva.

Tokom dana, Nacionalna turistička organizacija u saradnji sa partnerima, održaće prezentaciju turističkih potencijala Crne Gore, namijenjenu predstavnicima turističke privrede koji su u prethodnom periodu pokazali veliko interesovanje za našu zemlju.

“Narednog dana biće organizovan poslovni forum tokom kojeg će biti predstavljeni investicioni potencijali Crne Gore, kao jedna od centralnih tema našeg učešća na Expo 2020 Dubai”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Privredne komore (PKCG) potpisaće Sporazum o saradnji sa predstavnicima Privredne komore Ujedinjenih Arapskih Emirata. Osim toga, događaju će prisustvovati i predstavnici Savjeta stranih investitora i članovi menadžmenta uspješnih kompanija iz Crne Gore.

“Kao završni događaj obilježavanja Nacionalnog dana biće održan koncert jednog od najpoznatijih crnogorskih umjetnika”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da u okviru podteme Održivost nalazi se Paviljon naše zemlje koja nastupa pod sloganom Blagosloveni prirodom, ističući prirodne ljepote kao jedan od naših najvećih potencijala.

Svjetska izložba ili Expo predstavlja najznačajniju međunarodnu izložbu koja se od 1851. godine svake pete godine organizuje u izabranoj zemlji, odnosno gradu domaćinu.

Svjetska izložba u Dubaiju se održava pod krovnom temom Povezivanje umova, stvaranje budućnosti, sa tri podteme i to Mogućnost, Mobilnost i Održivost.
Expo 2020 Dubai predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u istoriji, a pozitivni efekti učešća Crne Gore biće vidljivi i godinama nakon samog održavanja.

“Naša zemlja u društvu 191 zemlje učestvuje u kreiranju boljeg svijeta, a svakodnevno prisustvo na ovakvo značajnom globalnom događaju doprinijeće što boljem pozicioniranju naše zemlje na mapi svijeta”, smatraju u Ministarstvu.

Učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi je četvrto po redu. Kao Knjaževina Crna Gora, naša država se prvi put predstavila na Expo-u u Liježu, 1905. godine. Nakon toga, učestvovali smo na Expo-u u Šangaju 2010. godine kada je Paviljon obišlo 2,5 miliona posjetilaca i na Expo-u u Milanu 2015. godine, kada smo osvojili Zlatnu nagradu za najljepši paviljon u kategoriji klastera.

Expo se prvi put održava na prostoru MENASA – oblasti Bliskog istoka, Sjeverne Aftike i Južne Azije, i učešće Crne Gore je odlična prilika da se država predstavi na ovim tržištima pružajući svim posjetiocima opšte informacije o Crnoj Gori, njenom geografskom položaju, turističkoj ponudi, investicionom ambijentu, prirodnim resursima i bogatstvu biodiverziteta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...