20 C
Podgorica
September 29, 2020.
Naslovnica MINA Business Obezbijediti pomoć hotelijerima i ugostiteljima

Obezbijediti pomoć hotelijerima i ugostiteljima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mjere u trećem paketu podrške građanima i privredi moraju obuhvatiti pomoć privatnim turističkim davaocima smještaja, hotelijerima i ugostiteljima, ocijenio je potpredsjednik Skupštine, Genci Nimanbegu i dodao da bi, u cilju spašavanja sezone, granice trebalo otvoriti već od 1. jula.

On je na konferenciji povodom predloga privremenih ekonomskih mjera za poboljšanje stanja izazvanog pandemijom Covid-19, kazao da se mjere koje će podržati turizma moraju kreirati u cilju premošćavanja već vidljivo krizne godine, sa narednom turističkom sezonom.

„Mjere u trećem paketu ekonomskih mjera moraju nastaviti i imati proaktivnu ulogu u smislu pomoći ekonomiji i građanima. Turizam kao sektor radno intenzivan i koji obavlja nevidljiv izvoz robe i usluga će posebno biti ugrožen, te se mora omogućiti da dočeka narednu godinu u punom kapacitetu“, rekao je Nimanbegu na konferenciji za novinare u Skupštini.

On je pozvao Vladu, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) i komercijalne banke da urgentno rade na pomoći privatnim turističkim davaocima smještaja u obezbjeđivanju kredita sa niskom ili čak bez kamate.

„Osnov kredita bi bila prosječna mjesečna plata u Crnoj Gori, odnosno pet do šest hiljada EUR za jednu porodicu. Rok vraćanja bi bio pet do sedam godina, sa jednom godinom grejs perioda“, precizirao je Nimanbegu.

Prema njegovim riječima, drugi segment je pomoć hotelijerima i ugostiteljima.

„Na taj način bi se oni pripremili i na sljedeću turističku sezonu. Hotelijerima i ugostiteljima se mora u trećem paketu mjera već sada staviti do znanja da će im se pomoći u iznosu od minimalnih zarada i u junu, kao što je bilo za april i maj, uz saznanje da je broj zaposlenih već značajno uvećan u odnosu na predsezonu“, naveo je Nimanbegu.

On smatra da bi građani, posebno oni koji imaju sezonska zapošljavanja ili privredne aktivnosti, mogli da imaju pristup tim korona kreditima, koji bi bili izraz mjere države i banaka za očuvanje ekonomske suspstance svojih građana.

„Treći aspekt je otvaranje granica što je prije moguće, uz jasne mjere održavanja fizičke distance. Treba se razmotriti otvaranje granica već od 1. jula“, rekao je Nimanbegu.

On je kazao da se situacija sa virusom komplikuje, tako da turistička privreda ne može imati velika očekivanja.

„Zato apelujem kod nadležnih da se u novim ekonomskim mjerama Vlade i NKT-a, osim kolektivnog smještaja, predvidi i pomoć za individualni privatni smještaj“, naveo je Nimanbegu.

On je takođe podržao apel turističkih subjekata i organizacija da Vlada, uz poštovanje zdravstvenih mjera, nađe način da otvori granice i dozvoli nesmetan ulazak i boravak osoba iz država regiona, kako bi turistička privreda koliko je to moguće uspjela da spasi svoju turističku sezonu.

Najčitanije

Neznatno više korisnika fiksne telefonije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 192,46 hiljada korisnika...