fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryO slučajevima Karbon i Aerodromi u septembru

O slučajevima Karbon i Aerodromi u septembru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Razmatranje optužnica u dva predmeta u kojima je odbjegli biznismen Duško Knežević označen kao organizator odgođeno je za 11. septembar, jer su advokati odbrane Dragoljub Đukanović i Bojana Franović na odmoru.

Knežević je, u slučaju Global karbon, označen kao organizator četvoročlane kriminalne grupe koja mu je svojim djelovanjem pribavila imovinsku korist od 1,9 miliona EUR, piše Pobjeda.

Osim Kneževića, na optužnici su izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM), Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke, Predrag Dašić, izvršna direktorica Global karbona, Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Atika lend i Mogren hil, Brankica Bašović.

Biljana Bašović se tereti da je direktni izvršilac poslova kojim je oštećena IBM banka, dok se Nikolić, Dašić Nikolić, Dašić, Biljana i Brankica Bašović terete za zloupotrebu ovlašćenja u privrednom poslovanju u okviru kriminalne organizacije na čijem čelu je, kako
Tužilaštvo osnovano sumnja, bio Duško Knežević.

Istragom je Tužilaštvo došlo do dokaza da je ta grupa od 2008. do 2017. godine, po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije Global karbon oštećena Invest Montenegro banka (IBM).

Knežević je davanjem pozajmice od milion EUR koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900 hiljada EUR za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku.

Đurđić, koji je u ovom predmetu dobio status svjedoka saradnika, potpisao je sporazumno priznanje krivice u slučaju Kaspija. Pristao je na kaznu od šest mjeseci koju bi izdržavao u prostorijama stanovanja i da plati Višem sudu dvije hiljade EUR i 200 EUR Kliničkom centru. Sporazum sa Đurđićem je usvojio Viši sud.

Odgođeno je i razmatranje optužnice u predmetu protiv Kneževića, bivšeg izvršnog direktora Atlas banke, Marka Nikolića i direktorke sektora platnog prometa u ovoj banci, Dijane Zečević zbog malverzacija kojima je državna kompanija JP Aerodromi Crne Gore oštećena za tri miliona EUR.

Na optužnici se nalazi i preduzeće Atlas banke koje je nezakonitim poslovanjem Kneževića, Nikolića i Zečević steklo protivpravnu imovinsku korist od tri miliona.

Prema navodima Specijalnog tužilaštva, Knežević se tereti da je svoje službenike Nikolića i Zečević podstrekavao na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, odnosno da prisvoje novčana sredstva JP Aerodromi nakon isteka oročenja depozita.

Nikolić i Zečević su, kako se sumnja, od 11. avgusta do početka decembra prošle godine, mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava, zadržali depozite preduzeća JP Aerodromi Crne Gore u iznosu od tri miliona EUR, iako je uprava Aerodroma u više navrata tražila prebacivanje novca na račun preduzeća.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...