fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovi rekordni nivoi indeksa

Novi rekordni nivoi indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka ekonomije, zahvaljujući novim podsticajnim mjerama i masovnom vakcinisanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones ojačao je 174 boda ili 0,53 odsto, na 32.953 boda, dok je S&P 500 porastao 0,65 odsto, na 3.968 poena, a Nasdaq indeks 1,05 odsto, na 13.459 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi vlada optimizam u vezi oporavka ekonomije, nakon što je prošle sedmice Kongres odobrio novi paket fiskalnih podsticaja vrijedan 1,9 biliona USD, prenosi SEEbiz.

Tim podsticajima pruža se podrška potrošnji stanovništva, industrijama koje je koronakriza najviše pogodila, a velika su sredstva namijenjena i ubrzanju procesa vakcinisanja stanovništva protiv covida-19.

Ulagači se nadaju da će novi fiskalni podsticaji, zajedno s ubrzanjem procesa vakcinisanja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka privrede.

Zahvaljujući tome, najviše su porasle cijene dionica u sektorima koji bi trebalo brže da se oporavljaju nakon ponovnog otvaranja ekonomije, kao što su bankarski, energetski i rudarski sektor.
Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cijene su dionice porasle.

S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine gotovo šest odsto, a Dow Jones gotovo osam odsto.

Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, kreće se gotovo pet odsto ispod svog rekordnog nivoa dostignutog polovinom februara.

Međutim, ubrzanje oporavka ekonomije, zajedno s ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima, moglo bi izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na referentne desetogodišnje obveznice kreću oko 1,6 odsto, najviše nivoe u 13 mjeseci.

Ulagači stoga nestrpljivo čekaju poruke čelnika američke centralne banke sjutra, nakon njihove dvodnevne sjednice.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 odsto, na 6.749 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 odsto, na 14.461 poen, a pariski CAC 0,17 odsto na 6.035 bodova.

Najčitanije