fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovi rekordi berzanskih indeksa

Novi rekordi berzanskih indeksa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u srijedu su S&P 500 i Dow Jones dostigli nove rekordne nivoe, nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina potpisale prvu fazu trgovinskog sporazuma i obećale da će riješiti carinska pitanja.

Dow Jones ojačao je 0,31 odsto na 29.030 bodova, S&P 500 porastao je 0,19 odsto na 3.289 poena, a Nasdaq indeks 0,08 odsto na 9.258 bodova, prenosi SEEbiz.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa uslijedili su nakon što su u srijedu predsjednik SAD-a Donald Trump i zamjenik kineskog premijera Liu He u Vašingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Tim je završen trgovinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno uticao na globalnu ekonomiju više od 18 mjeseci.

Prema potpisanom sporazumu, Kina bi u aljdeće dvije godine trebalo da kupi oko 200 milijardi USD vrijedne američke proizvode i usluge, povrh dosadašnjih 186 milijardi USD.

Ipak, carine koje su do sada uvele dvije strane za sada ostaju.

Trump je kazao da će carine biti ukinute kada se postigne dogovor i o drugoj fazi trgovinskog sporazuma, o čemu bi pregovori uskoro trebalo da počnu.

Direktor u kompaniji Horizon Investment Services, Chuck Carlson, rekao je da je siguran da će investitori “secirati” taj sporazum i da će biti kritike da to nije dovoljno, ili da nije riješeno “ovo ili ono” pitanje.

“No, da sporazum nije potpisan, tržište bi reagovalo negativno”, naveo je Carlson.

U svakom slučaju, kako je dodao, potpisivanje sporazuma donijelo je veliko olakšanje za tržište i podstaklo nadu da će to pozitivno uticati na obje ekonomije i zarade kompanija.

Sada se, kako je kazao Carlson, ulagači mogu sasvim koncentrisati na sezonu objava kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija.

Od 30 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 82 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromjesečju prošle godine biti u prosjeku 0,5 odsto manja nego u istom periodu godinu prije.

Navodi se da ukoliko se ostvare te procjene, da bi to bio drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

Ulagači se nadaju da će rezultati ipak biti bolji, a posebno u sljdećem periodu, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Na većini evropskih berzi cijene dionica blago su pale.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 odsto na 7.642 boda, frankfurtski DAX skliznuo je 0,18 odsto na 13.432 poena, a pariski CAC 0,14 odsto, na 6.032 boda.

Najčitanije

Crna Gora će biti domaćin DRV fvw Destination Forum-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija (NTO) biće domaćin DRV fvw Destination Forum-u, koji...