fbpx
11.9 C
Podgorica
December 3, 2021.
Naslovnica MINA Business Noćni klubovi apeluju da im se dozvoli rad

Noćni klubovi apeluju da im se dozvoli rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlasnici noćnih klubova apelovali su na nadležne da im pomognu i omoguće rad tokom predstojeće ljetnje turističke sezone, jer su ti klubovi skoro dvije godine zatvoreni i za državu gotovo nevidljivi.

Iz nevladine organizacije (NVO) Ugostitelji Crne Gore su podsjetili da su brojni sektori u prethodnom periodu dobijali pomoć, odnosno subvencije, dok noćni klubovi nijesu dobili ni cent.

“Mislimo da je suvišno napominjati koliko je teško preživjeti u okolnostima ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, ali svjesni složenosti zdravstvene situacije, nijesmo se obraćali nadležnima”, naveli su vlasnici noćnih klubova.

Oni su dodali da postojeće stanje predugo traje i da su primorani da apeluju na nadležne da razmotre mogućnost da im dozvole da rade, jer su gotovo došli do bankrota.

“Kako se nadležni stalno pozivaju na iskustva susjedne Hrvatske, koja je prošle godine radila u sezoni i opet je otvorena, mislimo da bi trebalo da razmisle da nam dozvole rad”, navodi se u saopštenju.

Iz NVO su kazali da noćni klubovi predstavljaju prepoznatljivu turističku ponudu Crne Gore i tokom sezone generišu veliki broj radnih mjesta, ostvaruju značajne prihode i tako daju doprinos punjenju budžeta.

“Gotovo dvije godine smo bez subvencija i kreditiranja, jer se nalazimo pod drugom šifrom djelatnosti koju sistem ne prepoznaje. Dvije godine bez ikakvih prihoda i bez dana rada odrazile su se na naš biznis i ukoliko ne nađemo kompromis, pored toga što ćemo morati da zatvorimo klubove, Crna Gora će ostati bez znatnog broja gostiju koji je posjećuju upravo zbog raznovrsnog noćnog života”, rekli su vlasnici klubova.

Oni su podsjetili da su predložili kampanju vakcinisanja zaposlenih kako bi se smanjio rizik od širenja koronavirusa.

“Molimo nadležne da razmotre naše apele i obavijeste nas u što kraćem roku kada će nam dozvoliti rad, s obzirom na to da nam treba vremena da vakcinišemo osoblje, pripremimo objekte za rad i obezbijedimo potrebnu radnu snagu”, navodi se u saopštenju.

Vlasnici noćnih klubova su poručili da su spremni da poštuju sve propisane mjere zdravstvenih vlasti, kao i da vjeruju da se može očekivati uspješna sezona ukoliko svi pokažu odgovornost.

“Uz poštovanje mjera i zajedničku odgovornost smatramo da ova priča može biti uspješna na obostranu korist, kako vlasnika, zaposlenih, gostiju i turista, tako i države kojoj je neophodnan svaki euro”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Prepoznati potencijali Godinja i Gornje Lastve

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) prepoznala je potencijale Godinja i Gornje Lastve...