fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavljen napredak u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva

Nastavljen napredak u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorske institucije su tokom proteklog perioda nastavile sa ispunjavanjem obaveza i dostizanjem evropskih standarda u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva, ocijenjeno je na sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Crne Gore i Evropske komisije (EK).

Na sastanku, koji je danas održan u online formatu, konstatovano je da se napredak u tim oblastima odvija u kontinuitetu, ali da je potrebno nastaviti sa jačanjem administrativnih kapaciteta, kako u dijelu usklađivanja zakonodavstva, tako i u pogledu primjene pretpristupne podrške Evropske unije (EU) ruralnom razvoju.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je na sastanku predstavljen napredak u poglavljima 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12-Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarni poslovi i 13 – Ribarstvo u periodu od prethodnog sastanka, koji je održan 6. oktobra prošle godine.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove predstavili su ostvarene rezultate, tekuće aktivnosti, kao i planove za naredni period.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić istakla je da je Crna Gora ohrabrena, kako porukama sa prve političke Međuvladine konferencije iz juna ove godine, tako i onim koje su stigle sa najviših EU adresa na Brdo Samitu, a koje su potvrdile da su vrata Unije otvorena za Crnu Goru.

Ona je navela da je uvjerena da će crnogorske institucije u narednom periodu intenzivirati napore i reforme na svim poljima s ciljem usvajanja standarda i dostizanja kvaliteta života koji će u konačnom dovesti do članstva u EU.

„Iz perspektive države kandidata čiji je glavni strateški i spoljnopolitički prioritet učlanjenje u EU, zadovoljstvo mi je konstatovati da je, nakon Samita EU- Zapadni Balkan, sada svima jasno da je proces evropskih integracija odolio svim preprekama u ovom, za svijet veoma teškom periodu, čime smo još jednom dokazali obostranu posvećenost i iskrene namjere”, kazala je Kordić.

Ona je dodala da sada postoje i konkretni instrumenti za to – revidirana metodologija pregovora i Ekonomsko-investicijski plan za Zapadni Balkan.

Kordić je kazala da je u oblastima koje pokriva Pododbor crnogorska administracija predano radila na svim poljima.

Kako je rekla, u okviru pregovaračkog poglavlja 11-Poljoprivreda i ruralni razvoj, nastavljeno je sa sprovođenjem svih planiranih aktivnosti, s fokusom na izradu novih strateških dokumenata i daljem jačanju administrativnih kapaciteta za adekvatnu primjenu Zajedničke poljoprivredne i Zajedničke ribarske politike.

Kordić je istakla da su, u dijelu pregovaračkog poglavlja 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, preduzete brojne aktivnosti u pogledu unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka, unapređenja objekata u cilju potpunog usaglašavanja sa zahtjevima EU, kao i akreditacije poljoprivrednih proizvoda za izvoz u EU.

Kada je riječ o pregovaračkom poglavlju 13 – Ribarstvo, ona je navela da očekuje da će do kraja godine biti ustvrđeni zakoni o strukturnim mjerama, uređenju tržišta i državnoj pomoći u ribarstvu i akvakulturi i o organizaciji tržišta u ribarstvu i akvakulturi, koji su dobili pozitivno mišljenje EK.

“Istakla je aktivnu ulogu Crne Gore u sprovođenju Evropske strategije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), koja je u svijetlu primjene nove metodologije prepoznata kao jedna od mjera rane integracije kroz koje Crna Gora postepeno stiče sposobnost za uspješnije članstvo u EU”, navodi se u saopštenju.

Šefica Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Ketrin Vent, naglasila je da je Pododbor važna prilika za pregled napretka Crne Gore u pregovorima o pristupanju EU u oblasti Poljoprivrede i ruralnog razvoja (poglavlje 11), Bezbjednosti hrane, veterinarstvu i fitosanitarnom nadzoru (Poglavlje 12) i Ribarstvu (Poglavlje 13), za koje će predstojeći godišnji izvještaj Komisije o Crnoj Gori dati daljnje smjernice.

Vent je, kako je saopšteno, odala priznanje napornom radu crnogorske administracije u posljednjem periodu.

Ona je kazala da se nada da će izazovi koji se odnose na promjenu osoblja, proces usklađivanja zakonodavstva i primjenu instrumenta EU za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj (IPARD) biti prevaziđeni u bliskoj budućnosti.

„To je od suštinskog značaja kako bi podrška i finansiranje EU nastavilo da omogućava crnogorskim poljoprivrednicima i poljoprivrednim kompanijama da razvijaju poslovanje i ruralna područja, kao i da sve više učestvuju na tržištu poljoprivrede EU“, istakla je Vent.

Sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Milivoje Saičić, zahvalio je EK na podršci Crnoj Gori na evropskom putu.

“Koja se ogleda u finansiranju brojnih programa i projekata i pružanju ekspertske podrške s ciljem dostizanja standarda zemalja članica Unije, kako u pogledu usklađivanja pravnog okvira, tako i u primjeni propisa u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva i bezbjednosti hrane, veterine i fitosanitarnih poslova”, naveo je Saičić.

On je istakao da je pandemija koronavirusa prošle godine prouzrokovala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore za 15,3 odsto, čime je crnogorska ekonomija izgubila 765 miliona EUR.

Kako je naveo, crnogorska ekonomija je najveći gubitak pretrpjela u turizmu, koji je glavni generator za plasman poljoprivrednih i ribljih proizvoda.

Zbog toga je, kako je rekao Saičić, poljoprivrednicima i ribarima bilo izuzetno teško da opstanu, a „da ne govorimo koliko je bilo teško ući u nove investicije“.

On je kazao da su, pored otežanog plasmana, svi inputi koji se koriste u proizvodnji znatno poskupili, što je dodatno opteretilo i onako već ranjive poljoprivredne proizvođače.

„Imajući sve ovo u vidu, prilikom donošenja agrobudžeta za ovu godinu, kreirali smo mjere na način da olakšamo ostvarivanje prava na sredstva podrške i učinimo ih dostupnijim poljoprivrednim proizvođačima. U tom smislu smo i sredstva opredijeljena iz nacionalnog budžeta povećali za 2,8 miliona EUR”, kazao je Saičić.

On je poručio da je, i pored brojnih izazova na dnevnom nivou, fokus Ministarstva na poljoprivrednim proizvođačima, na očuvanju njihovog dohotka i očuvanju ruralnih područja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije