fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta skočila na blizu 109 USD

Nafta skočila na blizu 109 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 109 USD, jer je strah od smanjenog snabdijevanja iz Rusije, nakon predloga Evropske unije (EU) o embargu na rusku naftu, prevagnuo nad zabrinutošću za potražnju u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 3,99 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 108,96 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 4,05 USD višoj cijeni, od 106,46 USD.

Trgovce već danima zabrinjavaju stroge mjere suzbijanja novog talasa covida-19 u pojedinim dijelovima Kine, budući da blokiraju proizvodnju i smanjuju potražnju za naftom, prenosi Hina.

“Globalni indeks menadžera nabavke u industriji smanjio se u aprilu prvi put od juna 2020. godine, najviše zbog karantine u Kini”, navela je u bilješci Caroline Bain iz Capital Economicsa.

Tržište se ipak fokusiralo na EU-ov predlog o zabrani uvoza ruske nafte od 2023. godine.

Predsjednica Evropske komisije (EK), Ursula von der Leyen, predložila je embargo na naftu iz Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu i sankcionisanje Sberbanka, najveće ruske banke, kako bi se pojačala izolacija Moskve.

“Predložene mjere predviđaju postupno isključenje s ruskog tržišta ruske sirove nafte u roku od šest mjeseci i rafiniranih proizvoda do kraja godine”, rekla je Leyen, obećavši da će nastojati da ublaže njihove posljedice u evropskim privredama.

Mađarska i Slovačka nastavile bi da kupuju rusku naftu prema sadašnjim ugovorima do kraja naredne godine, rekao je izvor iz EU za Reuters.

Podršku cijenama pružio je i podatak o padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, za 3,5 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API), budući da najavljuje pojačanu potražnju.

Analitičari su u Reutersovom istraživanju predviđali znatno skromniji pad, za 800 hiljada barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 109,8 USD, što znači da je pala 49 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije