fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMarković: Moramo se pozabaviti poslodavcima

Marković: Moramo se pozabaviti poslodavcima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će u narednom periodu morati malo da se pozabavi poslodavcima i njihovim poslovnim moralom i odgovornošću, poručio je premijer Duško Marković.

„Previše traže, a nekada ne daju dovoljno ni zaposlenima, ni državi“, rekao je Marković u Skupštini, tokom Premijerskog sata, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata, Borisa Mugoše, o tome da li Vlada razmatra mogućnost smanjenja fiskalnog opterećenja na zarade, posebno u dijelu doprinosa.

On je kazao da je poreska disciplina ili moral nešto što bi trebalo da se podrazumijeva i za šta ne bi trebalo pripremati programe, agende i strategije.

Marković je saopštio da nije tačan podatak da u Crnoj Gori ima oko devet hiljada preduzeća sa jednim zaposlenim.

„Situacija sa subvencioniranjem preduzeća, kroz Vladin paket podrške, pokazala nam je da taj podatak nije tačan i da u Crnoj Gori nema preduzeća sa jednim zaposlenim, nego se koriste zakonska rješenja da se dio zaposlenih ne vodi u preduzeću u kojem radi, već u agencijama za posredovanje pri zapošljavanju“, rekao je Marković.

On je dodao da vjeruje da će rezultati, kada je riječ o poreskoj disciplini, biti bolji sada kada se radi na promovisanju novih mjera preko Poreske uprave i izradi novog poreskog informacionog sistema.

„Sada kada dajemo subvencije zaposlenima u vidu minimalne zarade i punih poreza i doprinosa na plate, nemamo mnogo pada po pitanju porezai doprinosa“, rekao je Marković.

On je dodao da je poresko opterećenje rada u Crnoj Gori na nivou prosjeka u Evropi i smanjeno je sa preko 60 odsto bruto zarade zaposlenog, koliko je iznosilo 1990-ih godina, i sa oko 50 odsto u godinama kada je uveden euro, na oko 40 odsto.

„Da Vlada posvećeno radi na stvaranju uslova za poboljšanje životnog standarda svih građana, a posebno onih sa najnižim primanjima, svjedoči i odluka kojom je minimalna zarada povećana 15 odsto u prošloj godini“, kazao je Marković.

Uporedo sa tim, kako se ne bi usporio rast zaposlenosti i konkurentnost privrede, odnosno kako bi se smanjilo ukupno poresko opterećenje rada, smanjena je i stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca dva procentna poena od jula prošle godine.

„Obje izmjene stupile su istovremeno, 1. jula prošle godine. Takođe, od 1. januara ove godine smanjena je viša stopa poreza na dohodak fizičkih lica sa 11 odsto na devet odsto, čime se dodatno umanjuje ukupno poresko opterećenje rada i stvara mogućnost daljeg povećanja zarada“, objasnio je Marković.

Prema njegovim riječima, čak i u vremenu fiskalne konsolidacije koja se sprovodi od početka 2017. godine, Vlada ne samo da nije povećavala, nego je smanjivala poresko opterećenje rada.

„Svakako, svjesni smo činjenice da je u cilju jačanja konkurentnosti privrede i daljeg povećanja zarada crnogorskih građana, potrebno dodatno raditi na smanjenju poreskog opterećenja rada, što je svakako dio naše ekonomske politike“, naveo je Marković.

On je saopštio da će trenutna ekonomska situacija uzrokovana virusom COVID-19 i mjere koje je Vlada donijela, prema sadašnjim procjenama za posljedicu imati smanjenje prihoda budžeta za oko 350 miliona EUR u odnosu na ovogodišnji plan, što iziskuje traženje modela za dodatno finansiranje.

„Posebno naglašavam da zbog smanjenja stope doprinosa na zdravstveno osiguranje koje je u primjeni već godinu, za prvu polovinu ove godine registrjemo niže prihode za oko 12 miliona EUR“, precizirao je Marković.

On je rekao da je u toku aprila i maja ove godine za subvencionisanje plata za 65 hiljada zaposlenih isplaćen bruto iznos od 32,5 miliona EUR.

„Već smo za 250 novozaposlenih osoba odobrili subvencionisanje plata na period od šest mjeseci. Do polovine juna, ukupan iznos odloženih poreza na dohodak fizičkih lica, doprinosa i obaveza nastalih po osnovu reprograma poreskih potraživanja iznosi preko 45 miliona EUR“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, prioritet Vlade ostaje očuvanje ekonomske stabilnosti i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao preduslova održivosti javnih finansija.

„Stoga u situaciji ugrožene likvidnosti budžeta, u kratkom roku nije realno očekivati dodatno smanjenje poreskog opterećenja rada“, zaključio je Marković.

Najčitanije