fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMA prošle godine ostvario rekord u poslovanju

MA prošle godine ostvario rekord u poslovanju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines (MA) u prošloj godini je prevezla ukupno 657,28 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je dva odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz MA je saopšteno da je time prošla godina postala rekordna u 25-ogodišnjoj istoriji poslovanja MA.

„Taj rezultat je ostvaren sa istim brojem aviona u floti, sa oko dva odsto više letova i sa istim prosječnim faktorom popunjenosti putničke kabine, sve u odnosu na 2018. godinu“, navodi se u saopštenju.

MA je u toku prošle godine zabilježio rast broja putnika gotovo na svim tržištima, i to od tri odsto u Beogradu, deset odsto u Parizu, 25 odsto u Rimu, do čak 37 odsto u Ljubljani.

„MA je u prošloj godini ranije počeo saobraćati na tri destinacije, Sankt Peterburgu, Lajpcigu i Minhenu, uz uvođenje Hanovera kao nove sezonske destinacije“, rekli su iz MA.

Svi ti podaci idu u prilog činjenici da je saobraćaj na ukupno 30-ak destinacija, 16 u redovnom i ostalo u čarter saobraćaju, optimalno i pažljivo planiran odnosno realizovan. Učešće MA u ostvarenom prometu na crnogorskim aerodromima je u prošloj godini bilo na nivou od 25 odsto, u konkurenciji od više od 50 redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, kazao je da im je u kompaniji posebno drago što su rekordne rezultate zabilježili u godini kada slave 25 godina poslovanja.

„MA je od osnivanja prevezao više od 9,5 miliona putnika. Samo u posljednje tri godine prevezli smo oko 1,87 miliona putnika, sa ukupnim doprinosom državnoj privredi većim od pola milijarde EUR od čega se prema državnom budžetu odlilo blizu 100 miliona EUR“, precizirao je Banjević.

On je, pored činjenice da su u prošloj godini ostvarili rekordne komercijalne rezultate, od ključnih poslovnih ostvarenja, istakao priznanje proizvođača aviona Embraer, za izuzetan rezultat tehničke pouzdanosti od 99,85 odsto letova koji su realizovani po planu letjenja, kao i onih 0,15 odsto nakon adekvatne intervencije.

„Uveli smo moderne softvere za prodaju i kontrolu prihoda, kao i takozvanu 3D Secure standard za sigurnu online kupovinu. Modernizovali smo izgled kabinskog osoblja kroz nove uniforme sa tradicionalnim motivima crnogorske narodne nošnje“, podsjetio je Banjević.

On je dodao da su u kompaniji, prateći aktuelne trendove iz oblasti zaštite životne sredine ukinuli upotrebu plastičnih čaša na svim letovima.

„Domaćinski smo upravljali prihodima i troškovima, što će pozitivno uticati na poslovni rezultat za prošlu godinu. Sa druge strane, bili smo suočeni sa manjkom resursa i drugim otežavajućim okolnostima koji su, između ostalog, doveli do bankrotstva nekoliko velikih evropskih i svjetskih avio-kompanija, što će se takođe odraziti na poslovni rezultat za prošlu godinu“, rekao je Banjević.

On je kazao da je MA, uz podršku vlasnika prevazišao poteškoće u poslovanju, a krajem godine je usvojen Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, koji predstavlja osnov za dugoročno stabilno poslovanje.

„U potpunosti svjesni dodatne odgovornosti koju posle donošenja Zakona imamo prema Vladi i građanima Crne Gore, u narednom periodu ćemo nastaviti da kontinuirano radimo na sprovođenju Plana konsolidacije i Zakona, uz ostvarenje planiranih poslovnih rezultata, a u korist turističke i ukupne crnogorske privrede“, zaključio je Banjević.

Najčitanije