fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeKrajem maja druga tranša domaćih obveznica

Krajem maja druga tranša domaćih obveznica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija planira da, nakon emisije prve tranše domaćih obveznica koja je realizovana krajem aprila, drugu realizuje 27. i 28. maja.

Ministarstvo je tokom prve emisije objavilo poziv za prodaju obveznica u vrijednosti od 190 miliona EUR.

Emitovane su dvije serije obveznica, od 140 miliona EUR i 50 miliona EUR, koje su na period od pet i sedam godina, dok je kamatna stopa iznosila tri odsto odnosno tri i po odsto.

“U prvoj emisiji, od petogodišnje emisije je realizovano oko 25 miliona EUR, dok je sedmogodišnja emisija otkupljena u punom iznosu. Potražnja za sedmogodišnjom emisijom bila je veća nego sama ponuda, pa je na kraju, cijena po kojoj su akcije prodate bila i veća od nominalne, zbog čega je država prihodovala 150 hiljada EUR”, precizirali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su kazali da je emisija obveznice od sedam godina završena već u prvoj tranši, tako da ona neće više biti emitovana.

Oni su kazali da planiraju nastavak realizacije petogodišnje obveznice.

“Biće emitovan preostali iznos u visini od oko 115 miliona EUR, na period od pet godina, uz kamatnu stopu od tri odsto”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane da učestvuju u emisiji obveznica.

Akcije se mogu kupiti preko ovlašćenih brokera ili putem kastodi odeljenja kod komercijalnih banaka, a uplate je moguće obavljati u zemlji i inostranstvu.(kraj) jlb

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...