fbpx
Naslovnica MINA Business Kordić: Sprovođenje EU projekata približava nas evropskim vrijednostima

Kordić: Sprovođenje EU projekata približava nas evropskim vrijednostima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sprovođenje EU projekata dodatno približava Crnu Goru evropskim vrijednostima i standardima i unapređuje kapacitete crnogorskih institucija i korisnika, ocijenila je glavna pregovaračica i nacionalna IPA koordinatorka, Zorka Kordić.

Ona je tokom posjete Vujovom katunu na Čakoru kazala da ti projekti donose građanima i nove značajne dobrobiti.

Povodom Dana evropske saradnje, Kancelarija za evropske integracije je organizovala posjetu Vujovom katunu, u kojoj su učestvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasada u Crnoj Gori, Operativne strukture Kosova i korisnici projekta.

Posjeta je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, bila prilika za razgovor o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila kroz programe prekogranične i transnacionalne saradnje, a koji predstavljaju izraz zajedničkih napora država evropskog prostora s ciljem savladavanja brojnih izazova koji prevazilaze njihove pojedinačne snage.

Kordić je kazala da Vujov katun svjedoči da su rezultati evropske teritorijalne saradnje osjetni čak i u udaljenim seoskim područjima, odnosno da nam programi prekogranične saradnje pružaju mogućnost da u potpunosti valorizujemo potencijale naše prirodne baštine.

„Zahvaljujući projektu Seoski turizam za ekonomski razvoj prekogranične oblasti Crne Gore i Kosova, koji je realizovan uz podršku sredstava EU unaprijeđena je infrastruktura neophodna za bavljenjem turizmom u katunima – trasirana je staza kojom je povezano ukupno 16 katuna na teritoriji Crne Gore i Kosova, uključujući i Vujov katun, domaćinstva u katunima su opremljena solarnim sistemima, a unaprijeđeni su kapaciteti seoskog stanovništva za pružanje usluga u turizmu“, rekla je Kordić.

Ona je navela da je Crna Gora, iako najmanja država u regionu, u prethodnom periodu sprovela najveći broj bilateralnih prekograničnih projekata, što potvrđuje da valjano koristimo i raspoložive administrativne kapacitete i mogućnosti koje ovi programi pružaju, i na taj način aktivno doprinosimo stvaranju stabilnog i prosperitetnog regiona.

„Želim da dodam da u u okviru tekuće finansijske perspektive 2014-2020 organizacije i institucije iz Crne Gore kroz devet programa prekogranične saradnje, zajedno sa svojim partnerima iz regiona i država članica EU, s istim entuzijazmom sprovode 240 projekata, ukupne vrijednosti od 273 miliona EUR “, poručila je Kordić.

Posjeta je organizovana u okviru programa prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija i Crna Gora –Kosovo 2014 – 2020. U okviru posjete je organizovano lagano pješačenje čakorskim grebenom po pješačkim stazama s panoramskim pogledom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije