fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKabinet premijera: Izjava Krivokapića u duhu zaštite radnika

Kabinet premijera: Izjava Krivokapića u duhu zaštite radnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada, kao dobar domaćin, dužna je da se domaćinski i zaštitnički odnosi prema svim građanima, naročito u dijelu zaštite njihovih prava, saopšeno je iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

Iz Krivokapićevog Kabineta su reagovali na saopšenje Unije poslodavaca (UPCG), u kom se navodi da je premijer u izjavi da je dosta više igre sa našim radnicima, iznio kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama i sadrže prijetnje crnogorskoj biznis zajednici.

“Slobodni smo da ustvrdimo da je zaista sa visokom dozom subjektivnosti i pretencioznosti doživljena premijerova izjava da je dosta igre sa našim radnicima. Zašto bi UPCG ili bilo koji njen član u toj izjavi prepoznao prijetnju? Ovom rečenicom prije je izražena zaštita, nego prijetnja”, navodi se u reagovanju iz premijerovog Kabineta.

U reagovanju se dodaje da premijer nije “hajkač” i ne učestvuje ni u kakvoj “hajci”, već Uniju doživljava, kao partnera, ali nije sklon da ne čuje i ne vidi, da ne pročita statistike, egzaktne podatke koji govore da je većina poslodavaca, upravo iz privatnog sektora, koristila zakonsku mogućnost da svoje radnike dugi niz godina drži u poziciji korisnika minimalne zarade, pa i onda kada je, očigledno, obim posla, stručnosti i produktivnosti, bio nesrazmjeran minimalnom ličnom dohotku.

“Upravo loša ‘navika’ poslodavaca, koliko god vam ova tvrdnja zvučala smjelo ili pretjerano, u najvećem dijelu je uticala na odluku Vlade da predloži, za naše uslove, drastično povećanje minimalne cijene rada”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić, kako se dodaje, nije “preuzeo sindikalnu retoriku i iznio kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama”, već bi se moglo zaključiti da Unija poslodavaca ili, tačnije, onaj koji je u njeno ime sastavljao reagovanje, pošao od pretpostavke da je prethodno stanje koje je zatekla nova administracija bilo sasvim zadovoljavajuće, da su odnosi na relaciji radnik – poslodavac – sindikat – država bili na visokom nivou, te da je bilo nepotrebno sagledati ih kritički.

“Već više puta je ponovljeno – poslodavac koji je opstajao u dosadašnjim tržišnim i poreskim uslovima, opstaće i sačuvaće poslovnu vitalnost i u okolnostima novih pravila koje diktira Vlada”, rekli su iz Krivokapićevog Kabineta.

U reagovanju se navodi da ukoliko se Unija poslodavaca zalaže da se nelikvidnost preduzeća liječi rabljenjem državnih resursa, imovine i radnog, humanog potencijala, na tom poslu, u Vladi ne može imati partnera.

”Možemo i bićemo partneri u liječenju nelikvidnosti upravo novom poreskom politikom, striktno planskim investiranjem i kreditiranjem, suzbijanjem sive ekonomije, suzbijanjem kriminala i korupcije, neselektivnom primjenom kaznene politike, naravno, i restriktivnom politikom unutar državnog, administrativnog aparata”, poručili su iz Kabineta premijera.

Oni su dodali da vjeruju da je preporuka izrečena Krivokapiću u završnici reagovanja izraz društvene odgovornosti UPCG, ali smatraju da, bez obzira na striktno postavljene granice između poslova i dužnosti u državi, svi društveni i privredni činioci moraju, bez razlike, voditi računa o principima humanosti i štititi prava zaposlenih.

“Radujemo se podršci koju ste dali programu Evropa sad i budućem, zajedničkom, nadamo se, objektivnom monitoringu i evaluaciji svih učinaka ovog programa”, zaključuje se u reagovanju Kabineta Krivokapića.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu