fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJoš sjutra potpisivanje punomoćja advokatu

Još sjutra potpisivanje punomoćja advokatu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) mogu još sjutra potpisati punomoćja advokatu Savu Šofrancu, neophodna za dalji postupak potraživanja otpremnina pred Ustavnim sudom.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom Covid-19.

On je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je ranije kazao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

Penzioneri KAP-a su još jednom saopštili da je pravo i pravda na njihovoj strani, što, kako tvrde, potvrđuju usvojeni zakoni u skupštini.

“Što se tiče nezakonitog osporavanja Vlade da realizuje naš lex specialis dat je u prvoj pozitivnoj presudi sudije Osnovnog suda Milene Brajović, izrečen kroz pravnu struku kada je ukazala na to da su neutemeljeni stavovi Vlade da ‘zakon nije primjenjiv, da je potrebno pokrenuti postupak njegove izmjene i dopune i da se socijalni program ne odnosi na tužioce’”, rekao je Raković.

Na taj način, kako smatra, Vlada izlazi iz svojih ingerencija, pa umjesto da kao izvršni organ primjeni zakon koji je donijela Skupština, upušta se u razmatranja i ocjene o ustavnosti tog propisa zbog čega se na najgrublji način krši ustavno načelo o podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, te podriva načelo pravne sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom.

“Da ne bi realizovala naš lex specialis Vlada dirigovano traži od Ustavnog suda da ga proglasi diskriminatorskim što on i čini bez ijednog argumenta i činjenice, i pored naših dokaza koje smo dali da zakon baš eliminiše diskriminaciju jer svi radnici KAP-a prije i poslije nas su dobili penzije i otpremnine”, rekao je Raković.

Predstavnici penzionera su kazali da od nove vlade ne traže ništa već samo poštovanje vladavine prava i da realizuje zakone koje je donijela Skupština kao najveći zakonodavni organ.

Bivši radnici KAP-a, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Najčitanije