11 C
Podgorica
September 30, 2020.
Naslovnica MINA Business Javni poziv za subvencionisanje kamata reprogramiranih kredita

Javni poziv za subvencionisanje kamata reprogramiranih kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas poziv za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog reprogramom postojećih namjenskih kredita za poljoprivredu, agroindustriju i ribarstvo.

Poziv se, kako su kazali iz Ministartsva, objavljuje u okviru trećeg Vladinog paketa socio-ekonomskih mjera, u cilju podrške sektorima poljoprivrede i ribarstva za održavanje likvidnosti.

„Tom mjerom Vlada pruža mogućnost zainteresovanim preduzećima i pojedincima da ostvare pravo na subvencionisanje kamate tokom grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci za postojeće kredite kod komercijalnih banaka ili Investicionog-razvojnog fonda (IRF)“, navodi se u saopštenju.

Pravo na subvencionisanje mogu da ostvare pojedinci, preduzeća i preduzetnici, koji su registrovani poljoprivredni proizvođači, kao i registrovani ribari, uzgajivači ribe ili prerađivači poljoprivrednih i ribljih proizvoda, koji do 31. decembra podnesu zahtjev za subvencionisanje kamate, u skladu sa uslovima i procedurom iz javnog poziva.

Javni poziv dostupan je na linku http://www.mpr.gov.me/vijesti/230144/Javni-poziv-za-dostavljanje-zahtjeva-za-subvencionisanje-kamate-tokom-grejs-perioda-datog-prilikom-reprograma-postojecih-namjens.html

Ministarstvo je, kako su podsjetili njegovi predstavnici, iz posebnog Vladinog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, vrijednog 17 miliona EUR, već realizovalo pet mjera.

Realizovana je avansna isplata 80 odsto premija poljoprivrednim gazdinstvima, uplata vanredne naknade korisnicima staračkih naknada i doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci, isplata jednokratne podrške profesionalnim ribarima i nova povoljna kreditna linija IRF-a za poljoprivredu i ribarstvo uz subvencionisanje kamate.

Takođe, u toku je i realizacija programa intervencija na tržištu.

„U narednom periodu pokrenuće se i realizacija dugoročnih mjera podrške iz trećeg paketa mjera, odnosno koncepta brzih iskoraka u sektorima poljoprivrede i ribarstva, koji će obezbijediti značajne mogućnosti za novu proizvodnju, radna mjesta, vrijednost i novi značajni ekonomski rast“, navodi se u saopštenju.

Koncept podrazumijeva nastavak podrške malim gazdinstvima i njihovoj konkurentnosti, generisanje velikih pokretača u ključnim sektorima i široku kooperantsku mrežu malih gazdinstava, kroz bolju konkurentnost, tržišnu prepoznatljivost i bolju povezanost sa sektorom trgovine i turizma, što će doprinijeti smanjenju uvozne zavisnosti.

Najčitanije