fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJača potražnja i pad zaliha podigli cijene nafte

Jača potražnja i pad zaliha podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima na oko 36 USD, zbog nižih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), smanjene proizvodnje i oporavka potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje na 36,29 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 67 centi višoj cijeni od 34,16 USD, prenosi SEEbiz.

Pandemija koronavirusa i mjere njenog suzbijanja ugušile su ove godine potražnju, ali su vlade u međuvremenu počele da ublažavaju propisani karantin, ljudi su ponovo izašli na ulice i na ulicama je sve više vozila.

To podrazumijeva veću potrošnju goriva.

Trgovce je ohrabrio izvještaj vlade u Vašingtonu koji je pokazao da su američke zalihe u prošloj sedmici pale za pet miliona barela.

Analitičari su očekivali njihov rast.

“Više je nego jasno da se tržište uravnotežuje, a cijene oporavljaju zahvaljujući povratku potražnje”, konstatovali su analitičari JBC Energy-a.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom paralelno smanjuju proizvodnju shodno dogovoru postignutom sredinom aprila.

OPEC i saveznici dogovorili su da će u maju i junu smanjiti proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno kako bi podržali cijene.

Od početka maja smanjili su izvoz nafte za oko šest miliona barela dnevno, prema podacima kompanija koje prate isporuke.

“Globalna proizvodnja je značajno smanjena. Sada smo na sigurnom putu oporavka”, zaključila je Paola Rodriguez Masiu iz Rystad Energy-a.

OPEC zbog praznika nije objavio kolika je u srijedu bila cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica. U utorak je iznosila 28,43 USD.

Najčitanije