fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzmjenama zakona do boljih uslova za poslovanje privrede

Izmjenama zakona do boljih uslova za poslovanje privrede

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Izmjenama zakonskih rješenja moguće je doći do boljih uslova za poslovanje turističke privrede, ocijenili su predstavnici Opštine Herceg Novi, Privredne komore (PKCG) i lokalne Turističke organizacije.

Oni su održali sastanak u utorak, sa ciljem promocije i unapređenja ponude grada i otvaranja novih mogućnosti u turizmu.

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, kazao je da bi u narednom periodu trebalo preduzeti sve neophodne korake za razvoj kruzing turizma.

On je, kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, kazao da luka Zelenika ima potencijal da postane novo kruzing odredište, a preduzeće Mještovito, koje je i korisnik luke, još ranije je iskazalo zainteresovanost za ovu vrstu poslovanja.

“Razvijanje ove grane najznačajnije privredne djelatnosti donijelo bi mnogobrojne benefite za Herceg Novi”, saglasili su se učesnici sastanka.

Na sastanku je istaknuta i tema razvoja sportskog, zdravstvenog i dentalnog turizma u Herceg Novom. Po tom pitanju potrebno je uvesti standarde kvaliteta kroz izmjene zakona i drugih pravnih akata, što je osnovni preduslov za uspostavljanje tih vrsta zdravstvenih usluga za turiste.

Jedna od tema je bila poboljšanje uslova za boravak i rad digitalnih nomada – gostiju grada koji posao obavljaju preko računara i nijesu vezani za kancelariju.

Na sastanku je ocijenjeno da su bolja internet usluga i mogućnost produžetka boravka osnove koje bi trebalo što prije uvesti.

Predstavnici turističke privrede istakli su hronični problem sa gužvama na graničnom prelazu Kobila, ali i na neusklađenost propisa Crne Gore i Hrvatske, po pitanjima limo servisa i rada turističkih vodiča. Takođe, istaknuta je zabrinutost zbog preplitanja inspekcijskih nadležnosti u kontroli rada turističke privrede, što često izaziva probleme na terenu prilikom vršenja nadzora.

Privredna komora će, kako je informisao predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Ranko Jovović, djelovati u okviru svojih mogućnosti kroz radne grupe i koordinacione odbore, kako bi se uticalo na izmjene zakonskih rješenja i njihovu primjenu na terenu.

Sastanku su prisustvovali i menadžer Opštine Dušan Vukić, sekretarka za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Suzana Memarović i Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi.

Sastanku su prisustvovali su i predstavnik hotelijera Jovan Mićunović, Olivera Krivokapić ispred turističke agencije Trend Travel, Dragana Vajt ispred coworking hub-a Kolektiv Novi, Predrag Vukčević iz Jedriličarskog kluba „Jugole Grakalić“ i Danijel Đorđević iz ronilačkog kluba Adriatic Blue.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije