fbpx
1.9 C
Podgorica
January 22, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessItalijanski investitori zainteresovani za ulaganja

Italijanski investitori zainteresovani za ulaganja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Italijanski investitori zainteresovani su za ulaganja u Crnu Goru, pri čemu postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje dvije države, ocijenili su ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i italijanski ambasador u Podgorici, Luca Zelioli.

Milatović je kazao da se ove godine bilježe ekonomski rezultati koji su jako dobri.

„To je važan temelj da danas imamo priliku da pričamo o stabilnoj ekonomiji i javnim finansijama i o načinima na koji možemo jednu zemlju, koja je teško pogođena krizom, da izgradimo na bolje uprkos teškom zatečenom stanju i najvećim padom ekonomije koji je zabilježen u Evropi“, naveo je Milatović.

On je kazao da je Ministarstvo ekonomskog razvoja preduzelo niz aktivnosti i donijelo ispravne i pravovremene odluke, koje su uspjele da povrate turističku aktivnost i da za prvih devet mjeseci, po podacima Centralne banke, prihoduju 700 miliona EUR od ove važne privredne grane.

Milatović je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, dodao da je upravo očuvanje turističke supstance u najvećoj mjeri doprinijelo do snažnog ekonomskog oporavka u zemlji.

Milatović je saopštio da Crna Gora teži da postane cjelogodišnja turistička destinacija i da se temelji takve destinacije izgrađuju putem diverzifikacije turističke ponude, izmjena zakonodavnih okvira i ulaganjem u infrastrukturu posebno na sjeveru Crne Gore, na čemu Ministarstvo intenzivno radi.

Takođe, potrebno je u narednom periodu staviti akcenat prije svega na koordinaciju različitih politika koje se tiču regionalnog razvoja.

„Kapitalni budžet za narednu godinu usmjeren je na regionalnu jednakost u Crnoj Gori i izdvajanja po stanovniku, te su najveća izdavanja usmjerena ka našoj sjevernoj regiji, a dodatno će se unaprijediti životni standard cijelog društva kroz projekat Evropa sad koji je prepoznat u budžetu“, objasnio je Milatović.

Tokom sastanka Milatović je naglasio da ova Vlada ima nultu toleranciju na korupciju, volju da iskorijeni sivu ekonomiju iz društva i da stvori ambijent koji je siguran i privlačan za ulaganja stranih investitora.

„Crna Gora je na svom evropskom putu sve bliža krajnjem cilju, a to je članstvo u EU. Naša vjerovanja i težnje su da taj cilj postignemo 2025. godine. To je svakako jasan signal svim budućim investitorima koliko je Crna Gora ozbiljna da izgradi svoj imidž na pravim vrijednostima i sigurnim prilikama“, dodao je Milatović.

Sagovorni su se saglasili da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje između Crne Gore i Italije.

Zelioli se zahvalio na prijemu i prilici da se detaljnije upozna sa važnim projektima na kojima Ministarstvo radi.

On je ministru predočio da postoji zainteresovanost italijanskih kompanija za ulaganja u Crnu Goru, ali i potreba za boljom direktnom povezanosti dvije države koje baštine prijateljske odnose.

Zelioli je zaključio da Italija pruža punu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U ponedjeljak isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u ponedjeljak 24. januara, bez napajanja električnom energijom će...