fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIsplaćeno 575 hiljada EUR za 1,86 hiljade poljoprivrednika

Isplaćeno 575 hiljada EUR za 1,86 hiljade poljoprivrednika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja do sada je za direktna plaćanja po površini za višegodišnje zasade i organsku proizvodnju, isplatilo 575 hiljada EUR podrške za 1,86 hiljada poljoprivrednika.

“U poređenju sa prethodnom godinom, bilježi se rast broja poljoprivrednih proizvođača koji su podnijeli zahtjev za podršku od oko 20 odsto”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da nastavljaju sa redovnom isplatom podrške poljoprivrednim proizvođačima koji su to pravo ostvarili kroz mjere Agrobudžeta za ovu godinu.

“Ovih dana kontinuirano se isplaćuje direktna podrška po hektaru u biljnoj proizvodnji, kao i organskoj. Za direktnu podršku po hektaru vlada sve veće interesovanje poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori, a posebno je značajno što se nastavlja trend rasta poljoprivrednog zemljišta koje se obrađuje”, dodaje se u saopštenju.

Nakon što je krajem jula uplaćena podrška za 1,39 hiljada poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili pravo na subvenciju po hektaru za višegodišnje zasade pod voćem, maslinom, vinovom lozom, ljekovitim i aromatičnim biljem, kao i organsku proizvodnju, u međuvremenu je to pravo ostvarilo još 470 korisnika kojima je isplaćena podrška od preko 242 hiljade EUR.

Iz Ministarstva su podsjetili da su subvencije po hektaru u ovogodišnjem Agrobudžetom uvećane na 200 EUR po hektaru prihvatljive površine. Korisnici mlađi od 40 godina imali su pravo i na dodatno plaćanje u iznosu do deset EUR po hektaru obradive površine, odnosno 210 EUR po hektaru.

Javni poziv za dodjelu podrške po površini za direktna plaćanja za višegodišnje zasade i za podršku organskoj proizvodnji trajao je do 17. juna. Zahtjev za podršku mogao se podnijeti i u dodatnom roku, najkasnije do 17. jula.

Ministarstvo će, kako su kazali njegovi predstavnici, nastaviti postepeno sa isplatom i ostalih zahtjeva za podršku za direktna plaćanja i organskoj proizvodnji, nakon što bude realizovana administrativna provjera i dokazana kompletnost u pogledu dokumentacije i prispjelih zahtjeva.

Ta mjera finansira se iz Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS2), koji finansira Svjetska banka (SB), a implementira Ministarstvo.

Iz Ministarstva su saopštili da je sistem direktnih plaćanja po hektaru u Crnoj Gori značajno usklađen sa evropskom politikom u toj oblasti.

Zasadi poljoprivrednika koji su u sistemu subvencija ucrtani su u sistem za identifikaciju parcela.

Ucrtane su sve površine pod višegodišnjim zasadima, na osnovu čega poljoprivrednici, odnosno korisnici prijavljuju površine i predaju zahtjeve za podršku.

“Taj sistem omogućava identifikaciju parcele bez mogućnosti za preklapanje i duplo finansiranje iste površine. Sistem se i dalje nadograđuje i ide se ka tome da bude jedan zahtjev za sva direktna plaćanja, kako za biljnu, tako i životinjsku proizvodnju, što će prilično pojednostaviti sistem plaćanja podrške u poljoprivredi”, objasnili su iz Ministarstva.

Na taj način sve vrste direktne podrške jednom poljoprivrednom gazdinstvu biće vezane za površinu, što će značiti i jedan zahtjev poljoprivrednika za ostvarivanje prava na podršku u biljnoj i u stočarskoj proizvodnji.

Najčitanije