fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInženjeri Metalurško-tehnološkog fakulteta traženi na tržištu rada

Inženjeri Metalurško-tehnološkog fakulteta traženi na tržištu rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inženjeri Metalurško-tehnološkog fakulteta (MTF) Univerziteta Crne Gore izrazito su traženi na tržištu rada i predstavljaju oslonac industrijskog ili inovativnog potencijala Crne Gore, ocijenila je dekanica Mira Vukčević.

Ona je kazala da je MTF, na kojem se nastava izvodi na akademskim studijskim programima Metalurgija i materijali i Hemijska tehnologija, kao i primijenjenom studijskom programu Zaštita životne sredine, u 47 godina postojanja iznjedrio stotine inženjera.

„Treba naglasiti da se radi o, trenutno, izrazito traženim profilima inženjera, a broj nezaposlenih svršenih inženjera je zanemarljiv“, navela je Vukčević.

Iz PR Službe UCG-a saopšteno je da se već od 2018/19. studijske godine na MTF-u realizuje praktična nastava na trećoj godini studija.

„U trajanju od jednog semestra, jedan dan u sedmici studenti provode u odabranoj kompaniji na raznim poslovima. Praksa je dugo pripremana, potpisani su ugovori o realizaciji prakse sa 14 firmi u okruženju, studenti, nakon informativnog dana posvećenog praksi, prijavili su praksu kod odabranog poslodavca”, kazala je Vukčević.

U međuvremenu, MTF je izradio sva dokumenta potrebna za izvođenje i praćenje prakse od pravila o izvođenju praktične nastave do dnevnika prakse koji potpisuje osoba u kompaniji, izvještaja o realizaciji prakse, kao i načina dodjeljivanja mentora i ocjene rezultata prakse od mentora.

Prema njenim riječima, u ovom periodu, MTF dodjeljuje diplome svršenim studentima, što je obično i prilika da poslodavci koji nagrađuju najbolje, pozovu svršene studente da se jave na intervjue za posao.

„Taj vid saradnje sa industrijskim sektorom sve je intenzivniji i sve češće se obraćaju nama kako bi uputili svršene studente da zasnuju radni odnos“, tvrdi Vukčević.

Na MTF-u, kako je dodala, studenti imaju priliku da, kroz intenzivni rad u laboratorijama i stručnu praksu u firmama koje su nastavna baza fakulteta, stiču znanja i vještine potrebne u savremenom biznis okruženju.

„Poslodavci su zadovoljni nivoom znanja i vještina koje posjeduju svršeni studenti zahvaljujući činjenici da nastavni planovi obiluju praktičnim vježbama, da je fakultet poboljšao svoju istraživačku infrastrukturu kupovinom značajnih uređaja koji omogućavaju bolji istraživački rad u laboratorijama fakulteta”, kazala je Vukčević.

Pored toga, kompletna nastava se izvodi savremenim informaciono-komunikacionim metodama, a ono što studenti vježbaju u laboratorijama ili čuju na predavanjima, biva nadograđeno u realnim industrijskim uslovima na terenskim vježbama kojima naročito obiluje primijenjeni studijski program.

“Vrlo je vjerovatno da će i ove godine, fakultet slijediti praksu da upisuje po 35 studenata na akademskim studijskim programima Metalurgija i materijali i Hemijska tehnologija, odnosno, 45 studenata na primijenjenom studijskom programu Zaštite životne sredine”, zaključila je Vukčević.

Najčitanije