NaslovnicaMINA BusinessInstitut u gubitku 2,34 miliona EUR

Institut u gubitku 2,34 miliona EUR

Igalo, (MINA-BUSINESS) – Institut “Simo Milošević” zabilježio je u trećem kvartalu gubitak od 2,34 miliona EUR, dok je u istom periodu prošle godine bio u dobiti 1,1 milion EUR.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Instituta su na kraju septembra iznosili 4,06 miliona EUR i bili su 2,4 puta manji nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi kompanije smanjeni su 25,8 odsto na 6,23 miliona EUR. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi dostigli su 3,84 miliona EUR, materijala 1,03 miliona EUR, a amortizacije i rezervisanja 598,5 hiljada. Ostali poslovni rashodi iznosili su 750,61 hiljadu EUR.

Ukupna aktiva kompanije na kraju trećeg kvartala vrijedila je 63,61 milion EUR, što je 3,2 odsto manje u odnosu na uporedni period.

Dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 1,06 miliona EUR, a kratkoročna 10,96 miliona EUR.

Neraspoređena dobit iznosi 1,13 miliona EUR, a odložene poreske obaveze 1,48 miliona EUR.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva posjeduje 26,69 odsto akcija Instituta, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto.

Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto, a Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto. Valeant Pharmaceuticals International California posjeduje 1,29 odsto, dok je iza CK Zbirnog kastodi računa 1 skriven vlasnik 1,22 odsto dionica. Iza UCB Zbirnog kastodi računa 2 nalazi se vlasnik 1,09 odsto akcija.

Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte krajem januara nije prihvatio izvještaj Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima pregovora za zaključenje ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala u Institutu “Simo Milošević”.

Ponudu za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta dostavio je konzorcijum češke kompanije Philibert i Vile Oliva, vlasnika biznismena Žarka Rakčevića.

Konzorcijum je ponudio deset miliona EUR za 56,48 odsto državnih akcija u Institutu „Simo Milošević“ i 27,94 miliona EUR investicija u narednih pet godina.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte ovlastio je krajem marta prošle godine Tendersku komisiju za privatizaciju da sa češko-crnogorskim konzorcijumom počne pregovore o zaključenju ugovora o prodaji Instituta „Simo Milošević“.

Najčitanije

RTCG

Protest ispred RTCG zbog debate o abortusu

Podgorica, (MINA) - Grupa od oko stotinu građanki i građana okupila se večeras ispred...