fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja platilo drugu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, a zbog hedžing aranžmana je ostvarena ušteda od 5,15 miliona EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je neznatno na 774,19 poena, a MONEX na 9.966,74 bodova.

Promet je iznosio 11,91 hiljada EUR i bio je 8,2 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz deset transakcija.

“Da nije urađen hedžing aranžman, umjesto sadašnjih 28,96 miliona EUR, državu bi druga rata kineskog kredita koštala 34,11 miliona EUR prema srednjem kursu Centralne banke na datum dospjeća obaveza. Ušteda kod kamate iznosi 4,11 miliona EUR, a kod glavnice 1,04 miliona EUR”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su precizirali da ukupna dosadašnja ušteda budžeta Crne Gore iznosi devet miliona EUR kroz dvije rate, koje su dospjele na naplatu 21. jula prošle godine i danas. Kod prve rate ušteda je, zahvaljujući hedžing aranžmanu, bila 3,91 miliona EUR.

“Ostvarenim rezultatom je ispunjeno obećanje ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića koji je u julu prošle godine, kada je ovaj resor Vlade zaštitio od valutnog rizika povučena sredstva iz kineskog kredita, izjavio da će Crna Gora imati benefite od hedžing aranžmana”, dodaje se u saopštenju.

Spajić je kazao da je hedžing do sada donio korist državnom budžetu od devet miliona EUR.

Najveće učešće u prometu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), i to 61,5 odsto. Akcije CGES-a rasle su 3,4 odsto na 87,86 centi.

Rasle su dionice Jugopetrola 1,4 odsto na 10,8 EUR, kao i Elektroprivrede (EPCG) 0,7 odsto na 3,02 EUR.

Vlada je dala saglasnost na Predlog odluke o odobrenju kredita u iznosu od 30 miliona EUR EPCG za finansiranje projekta Solari 3000+ i Solari 500+.

Kako su saopštili iz Vlade, Odbor direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) je utvrdio Predlog odluke u cilju finansiranja projekta Solari 3000+ i Solari 500+ za preduzeća (mali proizvodni pogoni i javne ustanove) koje podrazumijeva posredovanje u finansiranju, nabavci i puštanju u rad fotonaponskih sistema kod domaćinstava i poslovnih subjekata u Crnoj Gori.

„Odlukom IRF odobrava EPCG kredit u iznosu od 30 miliona EUR, na period otplate od 96 mjeseci i grace periodom od 24 mjeseca, uz kamatnu stopu od 1,6 odsto na godišnjem nivou“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, kazao je da se za projekat Solari 3000+ i 500+ do sada prijavilo preko deset hiljada domaćinstava.

“Uskoro pokrećemo projekat 5000+ kako bismo svim zainteresovanim potrošačima obezbijedili instaliranje fotonaponskih sistema”, naveo je Đukanović na Twitteru.

On je rekao da su sredstva za projekat, u vrijednosti od 30 miliona EUR, obezbijeđena, a na tender za nabavku opreme prispjelo je pet ponuda.

Sedmicu je obilježila informacija da je novi rok za završetak radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare početak maja. Iz kompanije Monteput su dodali da je razlog kašnjenja nedostatak opreme za održavanje.

Iz Monteputa su kazali da je prethodno rukovodstvo kasnilo s nabavkom vatrogasne i opreme za zimsko održavanje auto-puta, ali da je procedura u toku, prenosi portal RTCG.

Direktor Monteputa Milan Ljiljanić rekao je za TVCG da su započeti postupci javnih nabavki i da je jedan broj tendera u pripremi.

Premijer Zdravko Krivokapić je saopštio da je prethodno rukovodstvo Monteputa odgovorno za kašnjenje završetka gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljari.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da je nedavno, prilikom posjete auto-putu, saznao da nema projekta održavanja.

“To može biti i nedostatak što neko u trenutku projektovanja nije uspostavio takav zahtjev”, rekao je Krivokapić na konferenciji povodom aktuelne političke situacije.

Akcije Solane “Bajo Sekulić” pale su 15,9 odsto na 1,16 EUR, kao i Luke Bar 2,5 odsto na 27,2 centa.

Sedmicu je obilježila informacija da su Crnogorska i Barska plovidba prvi put same počele da ispunjavaju svoje kreditne obaveze.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, kazao je da su, nakon godina poslovanja sa gubitkom, te kompanije konačno zaplovile ka mirnoj luci.

“Po prvi put ove kompanije same ispunjavaju svoje kreditne obaveze, štaviše, vraćaju prethodne dugove”, naveo je Bojanić na Twitteru.

On je čestitao novim upravama brodarskih kompanija, kao i timu Ministarstva kapitalnih investicija.

Crnogorska i Barska plovidba uplatiće iz sopstvenih prihoda rate kredita uzetih za nabavku brodova od kineske Exim banke, koje dospijevaju ovog mjeseca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije