fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u crvenom

Indeksi u crvenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad prometa i indeksa obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je premijer Zdravko Krivokapić predstavio kapitalni budžet za narednu godinu, koji će da ima 117 novih projekata i veći je 108 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je neznatno na 764,17 poena, a MONEX na 10.568,72 boda.

Promet je iznosio 229,99 hiljada EUR i bio je 9,1 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 38 transakcija.

Najveći udio u prometu imale su korporativne obveznice Hipotekarne banke i to 44,35 odsto, a prodate su za 102 hiljade EUR.

Krivokapić je ove sedmice najavio da će Crna Gora biti najveće gradilište u Evropi.

On je, predstavljajući Program Crna Gora odmah, kazao da ukupni kapitalni budžet od 248 miliona EUR čini nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta, koji je rekordan za Crnu Goru, ako se izuzme dio za autoput.

„Imamo 302 projekta, od čega 117 potpuno novih. Kada pogledate da imamo 108 odsto više investicija i 117 novih projekata imate vrijednost negde oko 500 miliona EUR koji će se realizovati u narednom vremenskom periodu“, kazao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

Akcije Crnogorskog Telekoma pale su 2,6 odsto na 1,13 EUR, a Jugopetrola jedan odsto na 10,4 EUR.

Dionice Elektroprivrede (EPCG) oslabile su 1,6 odsto na tri EUR. EPCG je, i pored izazovne i ekonomski nepredvidive poslovne ove godine, izazvane pandemijom koronavirusa i drastičnim poremećajem cijena električne energije na berzama, treći kvartal završila sa profitom od 412,8 hiljada EUR, dok su prihodi uvećani 28,5 miliona EUR.

„Najveći efekat na ovakav profit kompanije imaju visoke cijene električne energje na berzi, koju je EPCG bila prinuđena da uvozi zbog loše hidrologije i nedovoljne proizvodnje električne energije“, navodi se u saopštenju EPCG povodom informacija u vezi sa poslovanjem kompanije u prvih devet mjeseci i, kako su kazali, eventualnog pogrešnog tumačenja zvanično objavljenih podataka.

EPCG je, kako su podsjetili njeni predstavnici, u prvih devet mjeseci prošle godine poslovala sa 2,2 miliona dobiti, kada je cijena elektine energije bila pet puta manja od trenutne na međunarodnoj berzi.

„Samo tokom avgusta ove godine EPCG je, u cilju stabilnog snabdijevanja električnom energijom, uvezla dodatno energije u vrijednosti od 15 miliona EUR“, precizirali su iz kompanije.

Dionice Crogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Luke Bar ostale su na prošlosedmičnih 85 centi, odnosno 31 cent.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, najavio je ove sedmice da se početak realizacije druge dionice auto-puta može očekivati krajem naredne godine.

On je kazao da za nastavak gradnje auto-puta u prvom redu računaju na sredstva evropskih fondova, kao i da imaju najave da mogu da računaju na oko 40 odsto granta.

Bojanić je saopštio da se za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice radi idejni projekat, koji bi trebalo da bude završen do maja, dok se uporedo radi fizibiliti studija za kompletan auto-put. Za dionicu od Andrijevice do Boljara, gdje je Monteput nosilac posla, radi se idejno rješenje.

Akcije Svetog Stefana hotela rasle su 3,3 odsto na 3,1 EUR, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 1,2 odsto na 6,08 EUR i Port of Adrie blago na 11,8 centi.

Sedmicu je obilježila informacija da će Evropska investiciona banka (EIB), banka EU, pozajmiti 50 miliona EUR Investiciono-razvojnom fondu (IRF) za podršku bržem oporavku lokalne privrede od pandemije koronavirusa i pomoći će u uvođenju praksi energetske efikasnosti među malim preduzećima u zemlji.

Iz IRF-a je saopšteno da ugovor o finansiranju između EIB-a i IRF-a za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP), klimatskih i prioritetnih projekata, koji je potpisan danas tokom online ceremonije, stvara novi izvor pristupačnijeg finansiranja za crnogorske kompanije koje posluju u sektorima infrastrukture, industrije, transporta, inovacija, poljoprivrede i turizma – sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom.

„Sredstva će biti dostupna pod povoljnim uslovima za pomoć MSP da adresiraju svoja pitanja likvidnosti, podrže otvaranje novih radnih mjesta, povećaju konkurentnost i poboljšaju praksu energetske efikasnosti“, navodi se u saopštenju.

Akcije Trenda ostale su na prošlosedmičnih 5,3 centa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije