fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli nakon rekordnog skoka potrošnje u SAD-u

Indeksi porasli nakon rekordnog skoka potrošnje u SAD-u

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi snažno porasli, jer je ulagače ohrabrio podatak o rekordnom skoku potrošnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a nade u brzi oporavak privrede od koronakrize podržala je najava novih podsticaja u ekonomiji.

Dow Jones skočio je 526 bodova ili 2,04 odsto, na 26.289 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,9 odsto, na 3.124 boda, a Nasdaq indeks 1,75 odsto, na 9.895 bodova, prenosi Hrportfolio.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su snažno porasle, nakon što je objavljeno da je promet u trgovini na malo u julu skočio rekordnih 17,7 odsto, znatno više od osam odsto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

„Podaci o potrošnji su glavni razlog rasta tržišta. Međutim, usponu cijena dionica sigurno je doprinijela i najava novih podsticaja ekonomiji”, kazao je strateg u firmi LPL Financial, Ryan Detrick.

Mediji, naime, pišu kako vlada predsjednika Donalda Trumpa priprema paket investicija u infrastrukturu vrijedan bilion USD kako bi ubrzala izlazak ekonomije iz recesije.

U fokusu ulagača je bio i izvještaj predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella u Kongresu o situaciji u ekonomiji.

“Dok javnost ne bude sigurna da je pandemija suzbijena, nije vjerovatan puni oporavak ekonomije”, rekao je Powell.

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom raste u Kini i pojedinim državama SAD-a, kao i u Latinskoj Americi.

„I dok koronavirus mnoge zabrinjava, ulagačima na tržištu dionica u fokusu je postupno otvaranje ekonomija, a snažni makroekonomski podaci podržavaju nadu u brži nego što se očekivalo oporavak”, naveo je Detrick.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze su polovinom marta pale na najniže nivoe u više godina. Međutim, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do početka juna su nadoknadile veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svog rekordnog nivoa, dostignutog krajem februara, udaljen oko 11, a S&P 500 oko osam odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,94 odsto, na 6.242 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 3,39 odsto, na 12.315 poena, a pariski CAC 2,84 odsto, na 4.952 boda.

Najčitanije