fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli na početku sedmice

Indeksi porasli na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, nakon dvije sedmice pada, jer je blago popustila zabrinutost ulagača u vezi sa omikron varijantom koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 1,87 odsto na 35.227 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,17 odsto na 4.591 poen, a Nasdaq indeks 0,93 odsto na 15.225 bodova.

Na Wall Streetu vlada nestabilnost već desetak dana, od kada su zaredale vijesti o pojavi omikron varijante koronavirusa, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeće vakcine, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja ekonomija, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

No, ta strahovanja su u ponedjeljak popustila, nakon što je savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu, Anthony Fauci, kazao da se, uprkos brzom širenju, za sada ne čini da omikron predstavlja visok stepen zabrinutosti, prenosi Hrportfolio.

„Ulagači su sada manje zabrinuti u vezi omikrona”, rekao je strateg u firmi Baker Avenue Asset Management, King Lip.

On smatra da je ulagače ohrabrila i najava kineskih vlasti da će uskoro smanjiti stopu izdvajanja obaveznih rezervi banaka, što bi trebalo da podstakne kreditiranje, a time i ubrzanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

To bi, naime, moglo pozitivno utcati na velike američke kompanije koje izvoze u Kinu.

Zahvaljujući tome, špekulacije o zaoštravanju monetarne politike američke centralne banke, koje su posljednjih dana držale ulagače na oprezu, u ponedjeljak su bile u drugom planu.

Najviše su, u prosjeku 1,6 odsto, porasle cijene dionica u industrijskom i potrošačkom sektoru, a s rastom od 1,5 odsto slijedili su energetski i uslužni sektor.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica proizvođača vakcina protiv koronavirusa. Cijena Moderne potonula je 13,5 odsto, a Pfizera pet odsto, jer se procjenjuje da bi do razvoja vakcine protiv omikrona mogli proći mjeseci.

Posljednjih dana S&P 500 indeks nadoknadio je dio prethodnih gubitaka, pa je trenutno 2,3 odsto ispod vrjednosti na kojoj je bio prije pojave omikrona.

I na evropskim berzama csu ijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,54 odsto na 7.232 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,39 odsto na 15.380 poena, a pariski CAC 1,48 odsto na 6.865 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije