fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali s rekordnih vrijednosti

Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su pali s najviših vrijednosti u istoriji, jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji i prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa novim carinama.

Dow Jones je oslabio 0,95 odsto na 27.784 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,86 odsto na 3.113 poena, a Nasdaq indeks 1,12 odsto na 8.567 bodova.

Indeksi su prošle sedmice dostigli rekordne vrijednosti, zahvaljujući optimizmu u vezi trgovinskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

U ponedjeljak je Vašington ponovio da bi dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma mogao biti postignut do kraja godine, no nema nikakvih novih detalja o tome, prenosi Hrportfolio.

S druge strane, Trump je poručio da bi mogao ponovo uvesti carine na uvoz čelika iz Brazila i Argentine, što je novi znak da se sukob između SAD-a na više trgovinskih frontova s njegovim najznačajnijim partnerima nastavlja.

„Pad cijena dionica nije samo posljedica Trumpove prijetnje carinama na uvoz čelika, nego straha ulagača da će dozvoliti povećanje carina na uvoz kineskih proizvoda od 15. decembra”, rekao je strateg u firmi Bruderman Asset Management, Oliver Pursche.

Ulagače su razočarali i slabiji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji iz američke ekonomije.

Institut menadžera nabavke (ISM) objavio je da je aktivnost u proizvodnom sektoru u novembru skliznula četvrti mjesec uzastopno, što je izazvalo strah da rast ekonomije gubi na zamahu.

„Slabiji nego što se očekivalo podaci iz proizvodnje nijesu pomogli i taj će se trend kratkoročno nastaviti. Postavlja se pitanje hoće li potrošnja stanovništva podržavati rast privrede. Za sada podaci o potrošnji na Dan zahvalnosti i Crni petak pokazuju da je potrošnja snažna”, rekao je Pursche.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u nekretninskom, tehnološkom i industrijskom sektoru.

Rast cijena zabilježen je u trgovačkom i energetskom sektoru.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,82 odsto na 7.285 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,05 odsto na 12.964 poena, a pariski CAC 2,01 odsto na 5.786 bodova.

Najčitanije