fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali nakon poruka predsjednika Feda

Indeksi oštro pali nakon poruka predsjednika Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u utorak su oštro pale, jer su ulagače, ionako zabrinute zbog širenja omikron varijante koronavirusa, dodatno uznemirile poruke predsjednika Fed-a o inflaciji i podršci privredi.

Dow Jones je oslabio 1,86 odsto na 34.483 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,9 odsto na 4.567 bodova, a Nasdaq indeks 1,55 odsto na 15.537 bodova, prenosi Hrportfolio.

Oštar pad indeksa uslijedio je nakon izvještaja predsjednika američke centralne banke, Jeromea Powella, u Kongresu o ekonomskoj situaciji. Powell je kazao da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovo razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dvije sedmice.

To je na tržištu podstaklo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka duže nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupovine obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

„Glavni razlog pada tržišta su Powellovi komentari o ubrzanju procesa ukidanja programa kupovine obveznica, što očigledno vodi povećanju kamata iduće godine prije nego što se očekivalo. To je uhvatilo ulagače na krivoj nozi”, kazao je Mark Luschini, strateg u kompaniji Janney Montgomery Scott.

Zaoštravanje retorike predsjednika Feda dodatno je zabrinulo ulagače, ionako uznemirene zbog širenja omikron varijante koronavirusa.

Iako doktori iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego kod ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Omikron varijanta virusa mola bi biti zaraznija od prethodnih i otporna na sadašnja cjepiva, pa se ulagači plaše novog zatvaranja privrede.

„Možemo raspravljati je li to realni rizik ili nije, no činjenica je da vijesti o omikronu znatno utiču na cijene nafte i sve ostalo povezano s ekonomskim rastom”, kazao je Luschini.

Puno je neizvjesnosti u vezi omikrona, pa tako neki proizvođači poručuju da bi njihova vakcina mogla biti efikasna protiv te varijante. Drugi, međutim, kažu da su postojeće vakcine vjerovatno manje efikasne protiv omikrona i da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske kompanije uspiju proizvesti veću količinu vakcina koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa.

Zbog pada posljednjih dana, S&P 500 indeks zabilježio je u cijelom novembru gubitak od 0,8 odsto, a Dow Jones od 3,7 odsto. Nasdaq indeks ojačao je 0,25 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kroz tri tendera nabaviće 30 hiljada brojila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrododistributivni sistem (CEDIS) završio je tri tendera za nabavku brojila...