fbpx
NaslovnicaMINA BusinessImaće više razumijevanja za turističku privredu

Imaće više razumijevanja za turističku privredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za inspekcijske poslove (UIP) će se, prema riječima njenih predstavnika, truditi da ima više razumijevanja za turstičku privredu i nastojati da djeluje prije svega preventivno, a ne kazneno.

Vršilac dužnosti direktora UIP-a, Ilir Harasani, je na sastanku sa predstavnicima Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) u hotelu Splendid kazao da će ovo biti specifična sezona.

„Trudićemo se da imamo više razumijevanja za turstičku privredu. Nastojaćemo da djelujemo prije svega preventivno, a ne kazneno, i stalno ćemo biti na raspolaganju u skladu sa nadležnostima“, rekao je Harasani.

On je, kako je saopšteno iz UIP-a, naveo da će smanjiti i broj inspektora u skladu sa redukovanim poslovanjem usljed korone.

„Domicilnih inspektora na primorju je 40, a dodatno će biti angažovano tokom sezone još oko 30. Želimo dugoročno da mijenjamo imidž organa, jer je nažalost pojam ‘kazna’ trenutno prva asocijacija na našu Upravu, umjesto onoga što jeste naš posao – da riješimo nedoumice koje privrednici imaju i da ih uvedemo u regularno poslovanje. Jedni bez drugih ne možemo”, poručio je Harasani.

Predstavnici CTU apelovali su na UIP da svojim radom ne utiče negativno na konsolidaciju pandemijom ugroženog poslovnog ambijenta.

Predsjednik CTU, Žarko Radulović, zahvalio je Harasaniju što se odazvao pozivu za sastanak sa turističkim poslenicima kako bi definisali konkretne goruće probleme i razgovarali o modalitetima njihovog rješavanja.

On smatra da je saradnja CTU-a i UIP-a nužnost i u redovnim okolnostima, a kamoli sada, u uslovima rada koje je nametnula pandemija.

„Ako ne budemo sarađivali kao partneri nećemo stati na kraj problemima koji nas godinama opterećuju, a još manje se izboriti sa sivom ekonomijom. Zarad profita malobrojnih pojedinaca koji rade u sivoj zoni, građani ove države gube milionske prihode od turizma, što se ogleda u nemogućnost ulaganja u svu prateću infrastrukturu, zdravstveni, obrazovni i kompletan ekonomski sistem. Vrijeme je za iskorak, ali ne po principu korak naprijed pa dva unazad”, kazao je Radulović.

Harasani je najavio modernizaciju rada UIP-a.

Novi elektronski servisi bi od sljedećeg ljeta trebalo da olakšaju i unaprijede neke administrativne obaveze koje privrednici imaju.

“Planirali smo uvođenje digitalne check liste. Primjera radi, za hotele će sadržati 25 stavki – počevši od odobrenja za rad zaključno sa knjigom žalbi. Vlasnici na taj način imaju pregled onoga što nedostaje, a i što je ispunjeno s njihove strane, kao i šta bi trebalo regulisati unaprijed i jesu li u legalnoj zoni ili ne“, objasnio je Harasani.

On je najavio formiranje posebne Služba za unutrašnju kontrolu kako bi se stalo na kraj korupciji, a bez narušavanja samostalnosti u radu.

Turistički poslenici su pozdravili ideju o pojačanoj kontroli obje strane i apelovali da inspekcijski timovi, koje čine članovi više nadležnih službi, ne dolaze u kontrolu u pratnji policije.

Budvanski ugostitelj Krsto Niklanović smatra da to izaziva uznemirenost gostiju, a i vlasnike objekata stavlja u nelagodnu poziciju objašnjavanja da nije u pitanju niti akcija hapšenja kriminalca, niti nekog od vlasnika.

„To su sigurno neke od asocijacija koje pojava policije izaziva među gostima, ali i prolaznicima“, dodao je Niklanović.

Harasani je potvrdio da je UIP spremna da izađe u susret zahtjevima privrednog sektora, poručujući da će biti otvoreni da direktno razgovaraju o problemima i zajednički sagledaju moguća rješenja.

Na sastanku je bilo riječi o problemima koji predstavljaju veliko opterećenje za rad turističkih privrednika, u vezi sa najavljenim rastom akciza, visokom stopom oporezivanja zarada, komplikovanim procedurama pri zapošljavanju stranaca, procesom fiskalizacije.

„Kako navedeni problemi nijesu u nadležnosti UIP-a, prisutni su izrazili potrebu za planiranjem sastanka sa vršiocem dužnosti direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandrom Damjanovićem, kojem bi prisustvovao i Harasani, sa ciljem kompletnog pružanja podrške turističkim poslenicima“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije