fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIma prostora za dodatno jačanje veza 

Ima prostora za dodatno jačanje veza 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Turska imaju prostora za dodatno jačanje ekonomskih veza, čemu mogu doprinijeti i vrlo kvalitetni partnerski odnosi komora dvije zemlje, ocijenili su predsjednik Prirevdne komore (PKCG), Vlastimir Golubović i ambasadorka Turske u Podgorici, Songul Ozan.

“Međudržavni odnosi Crne Gore i Turske su na visokom nivou, te postoji prostor za dodatno jačanje ekonomskih veza”, navodi se u saopštenju PKCG.

Na sastanku je saopšteno da će Turska i dalje podsticati kompanije da razvijaju poslovanje u Crnoj Gori, a vrata Ambasade su stalno otvorena za crnogorske privrednike koji mogu doprinijeti balansu međusobne robne razmjene.

“Vrijednost robne razmjene Crne Gore i Turske je u prošloj godini bila veća od 100 miliona EUR. Našu zemlju je posjetilo 45 hiljada turista iz Turske koji su ostvarili 110 hiljada noćenja”, navodi se u saopštenju.

U crnogorsku ekonomiju iz Turske je od 2010. godine uloženo oko 187 miliona EUR, od čega 54 miliona u prošloj godini, po čemu je ona peti najznačajniji investitor.

Pozitivni trendovi su nastavljeni i u prva četiri mjeseca, kada se bilježi spoljnotrgovinska razmjena sa Turskom vrijedna 45 miliona EUR. U Crnoj Gori posluje 2,28 hiljada preduzeća iz Turske, pokazuju podaci Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS).

“Sve to govori o povoljnom ambijentu za investiranje i poslovanje u Crnoj Gori koji će, uvjeren sam, u narednom periodu biti dodatno unaprijeđen”, kazao je Golubović.

Ozan je kazala da je intencija da se u Crnu Goru privuku ozbiljni investitori iz Turske koji će otvoriti nova radna mjesta i prenijeti bogato poslovno iskustvo i know-how.

“Turskim kompanijma poručujem da pokrenu dugoročne, održive poslove u Crnoj Gori, u korist ekonomija naše dvije zemlje”, rekla je Ozan.

Govoreći o mogućnostima saradnje u turizmu, Ozan je navela da je ta zemlja prihodovala približno 30 milijardi USD od te privredne grane.

Prema njenim riječima, preduslovi daljeg razvoja turizma su uvezivanje sa agrarom i kvalitetna putna infrastruktura, a Turska je spremna da doprinese njihovom unaprjeđenju u Crnoj Gori.

Golubović je saopštio da su turizam, saobraćaj, energetika i agrar prioritetne grane razvoja i upoznao Ozan sa aktuelnim projektima među kojima su izgradnja autoputa Bar-Boljare, puštanje u rad podmorskog kabla prema Italiji koji će Crnu Goru pretvoriti u energetsko čvorište, izgradnja novih elektrana iz održivih izvora i luksuznih turističkih naselja.

On se osvrnuo na rad velikih turskih kompanija, kao što su Port of Adria i Tosčelik, koje planiraju da prošire kapacitete i povećaju obim poslovanja u Crnoj Gori.

Golubović je Ozan predstavio organizaciju i rad Komore, najstarije poslovne asocijacije u zemlji, koja je institucionalni partner Vlade, državnim i organima lokalne samouprave i neposredno utiče na kreiranje poslovnog ambijenta. Komora razmatra svaki akt koji se odnosi na rad privrede i njeno mišljenje uvažavaju donosioci odluka.

“Privredna komora je na usluzi svim svojim članicama među kojima su i turske kompanije koje posluju u našoj državi”, zaključio je Golubović.

Najčitanije