fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHitno napraviti strategiju za povratak na tržište

Hitno napraviti strategiju za povratak na tržište

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorskom turizmu hitno je potrebna kratkoročna strategija kojom bi se Crna Gora vratila na tržište i pripremila za sljedeću godinu, saopštio je profesor nekoliko fakulteta za turizam, Miško Rađenović.

“Mi sada nemamo strategiju razvoja. Jedna je zastarjela, a druga još nije završena”, rekao je Rađenović Pobjedi.

On je dodao da ohrabruju informacije o zainteresovanosti za Crnu Goru, pogotovo sa zapadne strane evropskog kontinenta.

“Nadamo se da će se taj trend i nastaviti. Ne volim da komentarišem šta bi bilo kad bi bilo i bitke koje su bile. U ovom slučaju ja se ne bih bavio pitanjem da li je mogla biti bolja prošla sezona”, kazao je Rađenović.

On smatra da bi hitno trebalo vidjeti šta je potrebno uraditi kako bi se u što kraćem roku pripremili za sljedeću sezonu, uz maksimalnu primjenu upravljanja rizikom.

“Najljepše je čekati planirane goste, a da pri tome nijeste uradili nikakve dodatne napore da oni dođu i rezervišu vaše kapacitete iz nekog razloga. Siguran sam da to u doglednoj budućnosti neće moći”, saopštio je Rađenović.

On je kazao da će svako morati dodatno da se potrudi da se gosti zainteresuju, rezervišu, dođu, ostanu i ponovo dođu.

“Svakako da je teško bilo šta planirati u ovim uslovima, ali određeni pomaci u planiranju će moći da se naprave uz pomoć promjene ukupne građanske svijesti o turizmu, na iskustvima od prošle godine, uz pomoć stručnjaka, konkurencije, ali i iskustava drugih zemalja”, rekao je Rađenović.

On je dodao da je ova godina pokazala i neke skrivene nedostatke i prednosti za koje vlasnici nijesu ni znali ili nijesu ni obraćali pažnju.

Rađenović smatra da bi trebalo hitno napraviti glavne smjernice kratkoročne strategije poslovanja turizma.

“Mislim da će, pogotovo ako se situacija sa Covidom-19 produži, imati pravce prema regionalnim i tradicionalnim tržištima i na neki način turističkog “mini Šengena”. Siguran sam da će na tim tržištima biti lakše dobiti povjerenje turista u bezbjednost putovanja. To će u isto vrijeme biti vrlo teško dogovoriti, ali mislim da može biti, uz pravilan i dobro pripremljen pristup, interesantno i sa pitanja inicijative i receptive za sve činioce”, kazao je Rađenović.

Najčitanije