fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGradiće se hidroelektrana na Komarnici

Gradiće se hidroelektrana na Komarnici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je utvrdila Predlog odluke o donošenju Detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici, najvažniji dokument koji je preduslov za gradnju hidroelektrane, instalisane snage 170 megavata (MW).

Generalna direktorica Direktorata za planiranje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marina Izgarević Pavićević, kazala je da će kapitalni energetski objekat, odnosno hidroelektrana biti visoka 170 metara i kapaciteta 209 gigavat sati (GWh).

Predračunska vrijednost ove investicije je 246,53 miliona EUR.

“Plan obuhvata teritoriju opština Šavnik i Plužine. Realizacijom ovog Detaljnog prostornog plana Crna Gora će dobiti benefite sa elektroenergetskog i sa aspekta razvoja poljoprivrede, turizma i unaprijeđenja infatstrukture u ovom dijelu opština”, rekla je Izgarević Pavićević nakon sjednice Vlade.

Ona je dodala da je kao polazna osnova korišćen Prostorni plan Crne Gore koji važi do ove godine i Strategija energetike do 2030. godine.

“Najvažniji kriterijum za definisanje kote normalnog uspora je da se ne remeti prirodni režim u zoni Šavnika i u zoni kanjona Nevidio”, navela je Izgarević Pavićević.

Lučno-betonska brana HE Komarnica biće smještena u vrlo uskom “V“ profilu kanjona, prema optimizacionim analizama u Idejnom projektu, konstruktivne visine 171 metar, poluprečnika oko 440 i dužine u kruni oko 211 metara.

Detalji će biti konačno definisani projektnom dokumentacijom.

Najčitanije

policija rotacija

Mladić poginuo u saobraćajnoj nesreći u Sutomoru

Podgorica, (MINA) - Dvadesetjednogodišnji I.J. iz Sutomora poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se...