fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryFormirali predmet o umanjenju depozita Atlas banke

Formirali predmet o umanjenju depozita Atlas banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužlaštvo (SDT) formiralo je predmet o tome kako je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona EUR, saopštio je vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, u pisanom odgovoru nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću.

Damjanović je od Stankovića tražio informaciju da li je Tužilaštvo preduzelo zakonom propisane radnje povodom javno saopštenih informacija iz Centralne banke (CBCG) da je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona EUR, tako što je zatvarala kredite jednih klijenata banke depozitima drugih, pišu Vijesti.

„U SDT je formiran predmet povodom provjere zakonitosti korišćenja depozita klijenata Atlas banke za vrijeme trajanja privremene uprave od CBCG, a u vezi navoda saopštenih u emisiji Argumenti 15. aprila, predmet je u fazi izviđaja“, navodi se u odgovoru Stankovića.

U emisiji Argumenti na RTCG u odgovoru na pitanje Damjanovića privremena upravnica Tanja Terić i direktor Sektora za kontrolu banaka u CBCG, Dejan Vujačić, kazali su da su depozitima jednih klijenata Atlas banke zatvarali kredite drugih.

Damjanović je tada kazao da je to nezakonito.

Zakonom o bankama definisano je da u toku trajanja moratorijuma privremeni upravnik obustavlja sva plaćanja izuzev plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja povjerilaca banke, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banke.

„Izuzetno od stava 5 ovog člana, CBCG može tokom trajanja moratorijuma na predlog privremenog upravnika odobriti isplatu depozita do visine garantovanih depozita i samo licima koja imaju pravo na isplatu garantovanih depozita u skladu sa zakonom“, navodi se u Zakonu o bankama koji ne poznaje mogućnost

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...