fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomski rast na Zapadnom Balkanu biće veći

Ekonomski rast na Zapadnom Balkanu biće veći

Podgorica, (MINA-BUSINESS) –  Ekonomski rast država Zapadnog balkana u ovoj godini biće veći nego što su prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, ocijenio je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je u intervjuu za Novu M kazao da je trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine u mnogome uticao na slabiji ekonomski rast zemalja Evropske unije (EU).

Čadež očekuje da će u ovoj godini ekonomski rast zemalja Zapadnog balkana biti veći nego što su prognoze MMF-a i Svjetske banke.

 Prema njegovim riječima, sudbina ekonomija zemalja EU zavisiće od epiloga rivalstva SAD-a i Kine.

Na taj ekonomski rat, kako je naveo Čadež, Evropa mora dati odgovor.

 „Potrebna nam je, čini mi se, odlučnija evropska strategija u odnosu na rivalstvo SAD-a i Kine kada je privreda u pitanju i to je ono što će nama pomoći“, kazao je on.

Čadež je rekao da usporavanje evropske privrede osjećaju i zemlje regiona.

Kako je naveo, teško je prognozirati da li će oporavak brzo doći.

„Mi jesmo dio te evropske politike, bili član EU ili ne, mi smo danas ekonomski član EU. Mi smo toliko povezani sa tržištem Unije, jer smo mi po lancima dobavljačkim više EU nego što je Malta koja je članica. Dakle, mi zavisimo od tih politika“, kazao je Čadež.

Kako je naveo, očekivano je i to što međunarodne finansijske institucije država regiona za ovu i narednu godinu prognoziraju nešto niže stope rasta.

Čadež je dodao da su upravo zbog globalnog trgovinskog rata SAD-a i Kine te prognoze bile oprezne.

„Iako će biti nešto niže, opet će biti mnogo veće u odnosu na neke najrazvijenije članice EU. Kada pogledamo u kom se momentu nalazimo i kako teče taj globalni trgovinski rat mi imamo još dobru predikciju rasta“, rekao je Čadež.

Crna Gora i Srbija tradicionalno, kako je kazao, imaju dobru ekonomsku saradnju i u posljednje vrijeme sve je više novih investicija.

 „Pogotovo od investitora iz Srbije u sektor turizma u Crnoj Gori. Sve više ima nekih zajedničkih projekata, zajedničkih turističkih proizvoda pogotovo za turiste iz Kine“, naveo je Čadež.

Kako je dodao, statistika pokazuje da su upravo Crna Gora i Srbija jedna drugoj veoma važne u spoljno trgovinskoj razmjeni.

 

 

 

Najčitanije