fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryEkonomija u trećem kvartalu porasla 4,7 odsto

Ekonomija u trećem kvartalu porasla 4,7 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u trećem kvartalu iznosila je 4,7 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Direktorica Monstata, Gordana Radojević, kazala je da je BDP u periodu od jula do kraja septembra iznosio 1,63 milijarde EUR.

“U apsolutnom iznosu stvoreno je više dodate vrijednosti za oko 100 miliona EUR u odnosu na isti kvartal prošle godine”, rekla je Radojević na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je najznačajniji rast u trećem kvartalu zabilježen u sektoru građevinarstva.

“Mjereno vrijednošću izvršenih građevinskih radova, zabilježen je rast od 31,4 odsto, a izvršenim efektivnim časovima rada 12,6 odsto”, dodala je Radojević.

Pored građevinarstva, značajan rast zabilježen je u sektorima vađenje rude i kamena od 20,7 odsto i proizvodnje električne energije 7,4 odsto.

Radojević je saopštila da je poseban doprinos rastu BDP-a u trećem kvartalu došao od turizma.

“Prihodi od turizma povećani su 8,8 odsto i prema podacima Centralne banke (CBCG) u trećem kvartalu su iznosili 761,2 miliona EUR, što je 61,5 miliona EUR više u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal”, precizirala je Radojević.

Prema njenim riječima, negativan doprinos rastu BDP-a u trećem kvartalu dolazi od sektora prerađivačke industrije, koja je u trećem kvartalu zabilježila pad od 7,3 odsto.

Radojević je saopštila da je pozitivan doprinos rastu BDP-a u došao i od naplaćenih poreza.

Prema podacima Ministarstva finansija, u trećem kvartalu porezi su naplaćeni u iznosu od 304,8 miliona EUR, što je povećanje od 14,4 odsto ili 38,5 miliona EUR u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Monstat će podatke BDP-a za četvrti kvartal objaviti 18. marta.

Pomoćnica direktorice Monstata, Branka Šušić Radovanović, kazala je da BDP u tekućim cijenama za treći kvartal iznosio 1,63 milijardi EUR, što je 99 miliona EUR dodane vrijednosti više u odnosu na uporedni period.

“Stopa nominalnog rasta u trećem kvartalu ove godine je, u odnosu na isti period prošle, iznosila 6,5 odsto”, navela je Šušić Radovanović.

Ona je dodala da je BDP u stalnim cijenima za treći kvartal iznosio 1,6 milijardi EUR, što je realno 72 miliona više dodane vrijednosti u odnosu na uporedni period.

“Posmatrano po kategorijama potrošnje BDP-a, finalna potrošnja koja sadrži ličnu domaćinstava i državnu, nominalno je porasla 2,6 odsto u trećem kvartalu”, saopštila je Šušić Radovanović.

Bruto investicije su zabilježile nominalni rast od 2,2 odsto, dok je izvoz robe i usluga nominalno porastao devet odsto.

Najčitanije